Sunday, March 2, 2008

OΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ!

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (?)

Στην γειτονιά μας ανακαλύψαμε 2 κεραίες κινητής τηλεφωνίας (δεν μας έφτανε η μία...). Ζητήσαμε να γίνει μέτρηση ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη σύγκριση με τα ισχύοντα όρια που προβλέπει η νομοθεσία. Έλα όμως που σε αυτή τη χώρα η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων όταν γίνεται δεν αναφέρει την υπέρβαση ή μη των ορίων !Επίσης γίνεται σε dBμV/m ενώ τα όρια εκφράζονται σε V/m. Οι μονάδες παρόμοιες μεν αλλά πως να κάνεις την μετατροπή αν δεν ασχολείσαι με ηλεκτρονικά ? Υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας πληροφορήσει πόσα V/m είναι τα 61,3-107,6-88,4 dBμV/m ?

21 comments:

Stefanos said...

Θα σου στείλω mail σε λίγο για αυτό, πρέπει να σου εξηγήσω μερικά πράματα για το τι παιζει με αυτό.
Ασπέτα λίγο όμως ε; :)

Androgeos said...

Δεν είναι ακριβώς η ίδια μονάδα μέτρησης, χονδροειδώς να σου εξηγήσω ότι το dBμV/m είναι ένταση κεραίας, ενώ το V/m είναι πόση ακτινοβολία παίρνει ο άνθρωπος στο σημείο που βρίσκεται, και εξαρτάται (βέβαια) από την απόσταση από την κεραία. Άλλο τρως στο ένα μέτρο, άλλο στα 100 και άλλο στο χιλιόμετρο. Ακόμα εξαρτάται από το χώρο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον άνθρωπο και την κεραία (κτίρια, τοίχοι, βουνά, συρματοπλέγματα, δέντρα κ.λπ.).

Γι'αυτό μην προσπαθήσεις να κάνεις αναγωγή, απλά δε βγαίνει ασφαλές συμπερασμα. Αν τηρούνται οι κανονισμοί της ΕΕTΤ για την εγκατάσταση, όλα καλά.

Anonymous said...

@androgeos

Ok ολα αυτα- αν υποθεσεις οτι στο σημειο Χ η ενταση είναι τόση πόση ακτινοβολία εισπράτεις ?

Androgeos said...

Δεν είναι τόσο απλοϊκό το θέμα. Γι'αυτό προσπαθώ να μη σας κουράσω με μαθηματικά και τύπους.

Σκεφτείτε ότι στο λογαριασμό πρέπει να μπουν και οι κεραίες των ίδιων των κινητών μας τηλεφώνων. Όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, τόσο περισσότερη ισχύ εισπράττουμε από τους αναμεταδότες, αλλά επίσης μειώνεται πολύ η ένταση της κεραίας των τηλεφώνων που έχουμε δίπλα στα αυτιά μας και κάνουν την περισσότερη ζημιά. Θα έχετε προσέξει πολλοί ότι όταν βρίσκεστε σε σημείο με κακή κάλυψη, η μπατταρία πέφτει πιο γρήγορα, σωστά;

Οι μελέτες εγκατάστασης των κεραιών είναι εξειδικευμένες για την κάθε κεραία και περιοχή. Γι'αυτό θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να σας δώσω θεωρητικούς τύπους και νούμερα υπολογισμών μέσω του ίντερνετ.

Anonymous said...

@androgeos

Μην σκέφτεσαι πολύπλοκα.
Πες ότι η κεραία της κινητής είναι στην ταράτσα της πολυκατοικίας σου.
Εσύ στέκεσαι στην είσοδο και μετράς την ένταση
61,3 (Cosmote)-107,6-88,4 (Vodafone) dBμV/m

Η ερώτηση είναι όσο πιο απλή γίνεται - τι "εισπράτεις" ?
Την μετατροπή της ισχύος σε ακτινοβολία θέλω, απλά μαθηματικά γιά να μπορώ να δω σε σχέση με τα νόμιμα όρια που βρίσκεται

Σημειωτέον ότι 35 μέτρα μακρύτερα έχει φροντιστήριο και απ' την άλλη στα 70 μέτρα έχει πάρκο.

Η δε κεραία ΔΕΝ έχει άδεια....

Androgeos said...

Μα και πάλι δε χρειάζεται νούμερα.

Το ότι δεν έχει άδεια είναι αρκετό για να κάνετε τις δέουσες ενέργειες για να φύγει.

Dr_MAD said...

Μπορώ να σου στείλω βιβλιογραφία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας, μέσω μεταλλάξεων στο DNA και απώλειας των επιδιορθωτικών μηχανισμών που διαθέτουμε. Να τους πάρετε και κάνα φράγκο, αφού τους διώξετε

Καλή εβδομάδα ;-)

Νομίζω το επιτελείο σου σε βοήθησε αρκούντως!

Anonymous said...

@mad

Ναι θα ήταν χρήσιμο αν έχεις κάτι. Βέβαια να έχετε υπ'όψη σας ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Οι δικαστές δεν έχουν ιδέα από αυτά και όταν δεν υπάρχει "θετική" ζημιά τείνουν να θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζημιά...

@androgeos
Το ότι θα κάνουμε τις δέουσες ενέργειες εννοείται και τις έχουμε δρομολογήσει.
Επιπλέον θα στραφούμε και κατά της εταιρείας διότι εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία ελέγχων και κυριολεκτικά κάνουν ότι θέλουν.

Αυτός είναι ο λόγος που ζητάω από κάποιον να "μεταφράσει" τα dBμV σε V/m ώστε να μπορούμε να αποδείξουμε το βαθμό αυθαιρεσίας.

Μπορείς λοιπόν να μου πεις τα 61,3/107,6/88,4 dBμV σε πόσα V/m αντιστοιχούν ?

Zaphod said...

Αν έχει αναλάβει ο estarian τοτε δεν με έχεις ανάγκη! :)

Πάντως ο androgeos τα λέει σωστά...

patsiouri said...

Έχω μείνει άναυδη! Τελικά είμαι μια (όντως) ξανθιά ηλίθια γκόμενα που το μόνο που μπορεί να κάνει σωστά είναι δουλειά κλαασσικής ξανθιάς, δηλαδή γραφείο και τηλέφωνο! Απορώ πως κατάφερα να φτιάξω και το μπλόγκ!!
Anyway το πρόβλημα δεν είναι δικό μου αλλά κάποιου αναγνώστη που σας ευχαριστεί πολύ-πολύ, μιας κι εγώ δεν έχω ιδέα για το αν υπάρχουν κεραίες στη γειτονιά μου!
Θα το ψάξω όμως!

Estariνακι και Androgeos lol!!
Χαίρομαι ιδιαιτέρως για το επίπεδο των αναγνωστών μου!

An-Lu said...

Ούτε εγώ τα ήξερα αυτά κι ας μην είμαι ξανθιά!

Androgeos said...

Λοιπόν, παιδιά, πληροφορίες θα πάαρετε αναλυτικά στα :

www.eett.gr
και στο
www.eeae.gr

και τους τύπους για τη μετατροπή θα τους βρείτε στο :

http://mobile.ntua.gr/data/kinites_tilepikoinonies.pdf

Όμως στον τύπο υπάρχουν λογάριθμοι και σταθερές που αφορούν την ίδια την κεραία (σχήμα, υλικά κ.λπ. - αυτό εννοώ όταν λέω ότι οι μελέτες είναι εξειδικευμένες για την κάθε κεραία), τα οποία είναι αδύνατο να γνωρίζω. Από τον τριθέσιο καναπέ του σπιτιού μου είναι αδύνατον να κάνω με υπευθυνότητα τέτοιο υπολογισμό, γιατί αν κάνω λάθος προς τα πάνω, μπορεί σας πανικοβάλλω χωρίς λόγο κι αν κάνω λάθος προς τα κάτω, μπορεί να εφησυχάσετε χωρίς να πρέπει. Κι έχω και 7 χρόνια να ασχοληθώ με κεραίες κιν. τηλεφωνίας...

K-Top said...

Ο άνθρωπος είναι άτιμο είδος πάντως.. Εδώ σε όλα τα είδη οι πληθυσμοί μειώνονται, η φάρα μας αυξάνεται και πληθυνεται... (στην τελική το είπε και ο Κυριος - τον οποίο διασκεύασε επιτυχημένα ο Τζιμάρας στο "Γαμάτε γιατί χανόμαστε").

Προβλέπω λοιπόν (το είπε και ο παππούλης χωρίς σύνταξη + ευλόγησον +) πως σε 100-200 χρόνια, θα απλώνουμε μπουγάδες στις κεραίες. Σε 500 χρόνια μπορεί να τρώμε και με πλουτώνιο στην τελική.

? said...

ξηλώστε τις σύντομα!

Meropi said...

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να διωχθούν οι κεραίες για την ακτινοβολία γιατί έρχεται η Κρατική Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και μετά από επιτόπιο αυτοψία συνήθως διαπιστώνει ότι οι τιμές της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι κάτω από τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 31 του Ν. 3431/2006 και στα άρθρα 2-4 της υπ’ αριθ. 53571/3839/6-9-2000 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας. Το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ σε υποθέσεις που έχω χειριστεί.
Αυτό που είναι καλύτερο είναι να κάνουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται η κεραία και αφού αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, να ζητήσουν την απομάκρυνση της. Δηλαδή με λίγα λόγια η αίτηση από τις γύρω πολυκατοικίες δεν γίνονται δεκτές (αφού αυτές μόνο στη βλάβη της υγείας μπορούν να στηριχτούν) και τέτοια βλάβη δυστυχώς δεν στοιχειοθετείται από την αυτοψία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). ΌΠως αναφέρω και πιο πάνω η Επιτροπή λέει ότι είναι χαμηλή η ακτινοβολία. Η αίτηση όμως από την ίδια την πολυκατοικία γίνεται δεκτή γιατί στηρίζεται όχι στη βλάβη της υγείας (τι τραγικό), αλλά στην παραβίαση του Κανονισμού της Πολυκατοικίας.
Σε ζάλισα με τα νομικά μου.

Anonymous said...

Πωπω!! τι μπέρδεμα και αυτό!! Καλό κουράγιο και καλά ξεμπερδέματα!

Laplace said...

πατσιουράκι σε βλεπω στην ιντρακόμ σύντομα :P

Androgeos said...

Συνφωνώ απόλυτα με τη Μερόπη, εκτός από ένα σημείο. Επειδή η κεραία δεν έχει πάρει άδεια από την ΕΕΤΤ, δεν υπάρχει εγκεκριμένη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και μελέτη σκοπιμότητας για την ύπαρξη της κεραίας. Επομένως σε αυτή την περίπτωση μπορούν ΚΑΙ οι γείτονες να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα, αφού δεν υπάρχει μόνο παραβίαση του κανονισού της πολυκατποικίας, αλλά και σαφής πολεοδομική παράβαση (επιτρεπόμενες κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου).

http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108104.html

Androgeos said...

Διαβάστε και αυτό :

http://www.tee.gr/online/afieromata/1999/2041/afrm_4/pg006.shtml

"Σύμφωνα με την πιο πάνω γνωμοδότηση κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5α του άρθρου 24α του N. 2075/92, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας πάνω από την απόληξη κλιμακοστασίου που κατασκευάζεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του N. 1577/85. "

Anonymous said...

πω πω ! Χαμός γίνεται!

Ευχαριστώ όλους σας αλλά πρώτα και πάνω απ' όλους το patsiouri.

H ιστορία αυτή είναι μιά ιστορία τρέλλας που θα κάνει την Meropi να ψάξει στις γωνίες των νόμων αυτής της χώρας

Αν μου επιτρέπετε όλοι σας την ιστορία θα την διηγηθώ στην οικοδέσποινα και θα αφήσω αυτήν να αποφασίσει αν θα την "ανεβάσει".

Εννοείται ότι κάθε ιδέα δεκτή-

patsiouri said...

Ο.Κ, έχω πάθει σοκ, υποκλίνομαι Ταπεινά Στο Μεγαλείο Σας!!!!!!!!!