Monday, March 10, 2008

SORRY BOYS!




Έτσι λοιπόν, δεν έχω περίοδο.
Όχι από πάντα, εδώ και μερικούς μήνες.
Μου την έχουν κόψει για ιατρικούς λόγους και ίσως αυτό κρατήσει για πάντα, δεν το ξέρω.
Σε περίπτωση που θέλω να κάνω παιδί θα μου εφαρμόσουν κάτι που λέγεται «τεχνητή ωορρηξία», εννοείται πως θα δυσκολευτώ πολύ πιο πολύ σε σχέση με μία κοπέλα που έχει την κανονική της ωορρηξία αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.
Και ούτως η άλλως δε σκοπεύω να κάνω παιδί, δεν είναι εκεί το πρόβλημά μου.

Το πρόβλημά μου είναι πως αρκετοί από τους γύρω μου θεωρούν πως το να μην έχω περίοδο αποτελεί από μόνο του πρόβλημα. Ευτυχώς δεν αναφέρομαι στα φιλαράκια μου, αλλά σε διάφορούς άσχετους που όταν το αναφέρω με κοιτάζουν εμβρόντητοι και αναφωνούν διάφορα, από «Όχι ρε πούστη μου» μέχρι «Κρίμα βρε νέο κορίτσι…». Έχω ακούσει ως και «Σσσστ…μην το λές κι εσύ δεξιά κι’αριστερά»(!)
Παίρνω όρκο για μερικούς και μερικές, πως αν την επόμενη στιγμή σήκωνα το μπατζάκι μου και αποκάλυπτα κλαίγοντας ένα ξύλινο πόδι, θα με παρηγορούσαν με την εξής φράση:»Έλα μωρέ, εδώ δεν έχεις περίοδο, ένα κομμένο πόδι σε πείραξε??»

Αφορμή για το πόστ αυτό στάθηκε μια κουβέντα που είχα την Παρασκευή με το (σούπερ ουάου) γυναικολόγο μου. Με ρώτησε για πολλοστή φορά αν αισθάνομαι καλά ψυχολογικά και αν θέλω να επισκεφτώ κάποιον ειδικό. Για μια ακόμη φορά έβαλα τα γέλια και του εξήγησα πως ο τελευταίος άνθρωπος σ’αυτή τη ζωή που θα πήγαινε σε ψυχολόγο είμαι εγώ και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως το ξύλινο πόδι που λέγαμε…Επίσης θα είχα τρομερά ψυχολογικά προβλήματα αν ήμουν πολύ φτωχή, είμαι σίγουρη γιατί τη φοβάμαι πολύ τη φτώχεια, αλλά φαντάζομαι πως όταν δεν έχεις 5ευρώ να πάρεις ψωμί και γάλα τη λέξη «ψυχολόγος» την έχει κάνει ούτως η άλλως delete το μυαλό σου…
Ο γιατρός μου απάντησε πως αν λέω αλήθεια, είμαι η μοναδική του πελάτισσα με το ίδιο πρόβλημα που είναι καλά. «Έχουν πάθει όλες κατάθλιψη, μου εξηγεί. Όχι μόνο οι συνομήλικές σου, αλλά και οι πολύ μεγαλύτερες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει, σταμάτησαν να αισθάνονται γυναίκες, έτσι ισχυρίζονται, δε μπορούν να συμφιλιωθούν με το γεγονός και ζούν πλέον μέσα στη δυστυχία.»

Η απάντησή μου ήταν πως ακόμα και σε περιόδους πεσμένης αυτοπεποίθησης που φυσικά δεν έχουν σχέση με το αν έχω περίοδο η όχι, μία εποικοδομητική βόλτα στα μαγαζιά και το Hondos αρκεί για να με κάνει να αισθανθώ 100% θηλυκό. Και η αλήθεια είναι πως ποτέ μα ποτέ δεν έχω «πέσει» εξαιτίας τέτοιου είδους θέματος, για όλα τ’άλλα ναι, το συγκεκριμένο νομίζω πως θα συμβεί όταν θα σταματήσουν να μου την «πέφτουν» οι υπόλοιποι!
Και πάλι ο γιατρούλης δεν πείστηκε. Μου άρχισε τα φρουδικά του, κοινώς για μία ακόμη φορά με αποκάλεσε ασύστολη ψεύτρα και μου επισήμανε πως αν ντρέπομαι να ομολογήσω στον ίδιο ότι έχω πρόβλημα, μπορώ μια χαρά να το κάνω στον ειδικό, μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις σου τον δικαιολογεί και το ταμείο σου! ( κοίτα να δεις τι μαθαίνεις!) Με το γνωστό συγκαταβατικό ( και ενίοτε πολύ σπαστικό ) ύφος που παίρνουν οι γιατροί και βέβαια κάποιοι συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να κατανοήσουν πως το αυτονόητο δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους, μου εξήγησε μαλακά πως όταν γίνεται κάτι αντίθετο με τη φύση, τα συναισθήματά μας δεν το δέχονται και αντιδρούν.» Γι’αυτό παθαίνουν κατάθλιψη, καταλαβαίνεις? Επειδή έγινε επέμβαση αντίθετη στη φύση!»
«Μ’αυτή τη λογική, γιατί κόβουμε τα μαλλιά μας?» τον αντικρούω. Η φύση τα θέλει να μακραίνουν κι’εμείς επεμβαίνουμε.
«Ναι, αλλά δεν τα εξαφανίζουμε, μου επιτίθεται. Απλώς τα κονταίνουμε»
«Το σάπιο δόντι όμως το ξεριζώνουμε!», τον ταπώνω θριαμβευτικά…

Κι’έτσι για μία ακόμη φορά, όπως γίνεται δύο φορές το μήνα εδώ και καιρό, αποχωρίστηκαν ένας άνθρωπος που δεν έχει κατάθλιψη κι’άλλος ένας που είναι πεπεισμένος πως ο άλλος έχει κατάθλιψη και δε ζητάει βοήθεια…

Και τώρα μπορούμε να δούμε τη δική μου άποψη.

Σόρι για την ισοπέδωση αλλά κατά τη γνώμη μου όλα αυτά περί ψυχολογικών προβλημάτων, είναι πούτσες μπλέ. Στοιχηματίζω πως από τις πελάτισσες που μου ανέφερε ούτε οι μισές δεν πάσχουν στ’αλήθεια από κατάθλιψη. Πιστεύω πως απλούστατα πάσχουν από την πιο μοντέρνα ασθένεια τις εποχής μας που ονομάζεται «Ψάχνω για πρόβλημα». Σοβαρό κιόλας.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως επειδή περνούσα πολύ άσχημα το θέμα με την περίοδο, με πρόχειρους υπολογισμούς εχω χάσει γύρω στα πέντε χρόνια από τη ζωή μου ξαπλωμένη σ’ένα κρεβάτι ουρλιάζοντας από τους πόνους, αδυνατώντας να δουλέψω ( μα κανείς δεν εχει σκεφτεί πως οι κακομοίρες οι γυναίκες που υποφέρουν τις μέρες εκείνες δικαιούνται έστω και μία μέρα το μήνα άδεια), να ταξιδέψω και να συρθώ έξω από το σπίτι, η τωρινή μου ζωή μου φαίνεται ένας παράδεισος!

Για πρώτη φορά αισθάνομαι τόσο δυνατή, τόσο κεφάτη και τόσο…ανέμελη να οργανώσω οτιδήποτε χωρίς να έχω στο μυαλό μου πως αυτό το οτιδήποτε ΔΕΝ πρέπει να συμπέσει με την καταραμένη εβδομάδα. Επίσης μπορώ να κάνω έρωτα όποτε θέλω. Και να κυκλοφορώ μ’ένα μουτράκι φράπα, χωρίς να είμαι κατακίτρινη και εξασθενημένη, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια λόγω της άκαρδης αφαίμαξης. Και εννοείται πως (ειδικά έδω μέσα) δεν έχω λόγο να πω ψέματα, είμαι μια χαρά, από διάθεση εννοώ.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στις κυρίες και τις κοπέλες που έχουν το ίδιο πρόβλημα, πως οι περισσότερες απο’μας, πριν τη συγκεκριμένη διάγνωση, περάσαμε από το εφιαλτικό στάδιο της βιοψίας. Δεν ξέρω για εκείνες αλλά εγώ δε θέλω να το ξαναπεράσω ποτέ. Η βιοψία βγήκε και δεν είχαμε καρκίνο καλές μου, το θυμάστε???
Είχαμε ΜΟΝΟ αυτό!! Εκείνη τη στιγμή με όλο μας το είναι αυτό δεν επιθυμούσαμε?? Να είναι κάτι αντιμετωπίσιμο, ε να λοιπόν, είναι! Μήπως η αντιμετώπισή σας περιέχει και μία τζούρα αγνωμοσύνη??? Κι’αν σας χαλάει η αντιμετώπιση των γύρω σας και γι’αυτό τρέχετε στους ψυχίατρους, ποτέ δεν είναι αργά ν’αλλάξετε παρέες, signed!


Σκέφτομαι να ιδρύσω έναν καινούριο κλάδο επιχειρηματικότητας. Θα το ονομάζω «Ιατρικός τουρισμός». Θα παίρνω κόσμο που βασανίζεται από ένα όχι τελικά τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας και αναλόγως το budget θα τους πηγαίνω εκπαιδευτικές εκδρομές. Ένας μήνας στην Αιθιοπία, ένας μήνας, χειμώνας κατά προτίμηση, στα containers με τους πυρόπληκτους στην Ηλεία, έστω και ένα οχταωράκι στον Άγιο Σάββα νομίζω πως φτάνουν για να καταλάβουν κάποιοι πως τα ζόρια, τα χοντρά ζόρια, δε βρίσκονται τελικά και τόσο μακριά, ούτε από την πόρτα μας ούτε από την ηλικία μας.

ΥΓ1:Το μοναδικό πράγμα που με χαλάει σ’αυτή την ιστορία είναι η εμφάνιση της ένεσης που κάνω για τη διακοπή της περιόδου. Είναι σαν πύραυλος! Πονάει πολύ αλλά όχι πάνω από μία μέρα. Είναι τόσο μεγάλη που νιώθω πως είμαι ο Δαλάι Λάμα αναλογιζόμενη πως ολόκληρο αυτό το πράγμα μπαίνει μέσα μου και εγώ δεν το έχω βάλει ακόμη στα πόδια!

ΥΓ2: Μιας και είναι τζαμπέ, σκέφτομαι να πάω στον ψυχολόγο του ταμείου, από καθαρή περιέργεια. Μπορεί και χμ…να παίξω λίγο θεατράκι για να έχει σασπένς η συνάντηση!
Mad και Doctor εσείς τι λέτε???

ΥΓ3:΅Κοριτσάκι, αφιερωμένο. Καλή συνέχεια.

88 comments:

Σοφία said...

Κι εγώ δεν τα κατάλαβα ποτέ αυτά τα περίπλοκα. Να πάθεις κατάθλιψη επειδή θες να κάνεις παιδιά και δεν μπορείς, το καταλαβαίνω. Να πάθεις κατάθλιψη από το μέγεθος της βελόνας ή τον πόνο της ένεσης, επίσης το καταλαβαίνω. Να πάθεις κατάθλιψη επειδή έχεις μια σοβαρή αρρώστια, παρομοίως. Να πάθεις κατάθλιψη επειδή δεν έχεις περίοδο... τι να σου πω. Εμένα σαν ευλογία μου φαίνεται πάντως.

geokalp said...

εντάξει, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις και στο άλλο άκρο...
εύχομαι πάντως τα καλύτερα και περιμένω να ακούσω από τους γιατρούς

όσο για τον ιατρικό τουρισμό, ο Χαρδαβέλλας παλαιότερα και εσχάτως η Νικολούλιη φροντίζουν με το παραπάνω

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Σώνει και καλά να σε στείλει σε ψυχολόγο ,ε;
Χμμμμ...
Μήπως...λέω μήπως, αν έδειχνες ενδιαφέρον, είχε στο τσεπάκι του έτοιμη και την καρτούλα του;

Χάθηκα....θα με κράξει ο mad
;-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Anonymous said...

κι εμενα παραδεισος μου φαινεται..κι απορω γιατι με κοιτουσαν με συμπονοια..
μα τοσο νεα!!!
τι νεα ρε..τα 47 εκλεισα..

ασ τα να πανε..ψαχνουμε για προβλημα..πολυ σωστα το ειπες..

www.metofeggariagalia.blogspot.com/

kakaskimos said...

Ακόμα και ψυχολογικό πρόβλημα να έχεις, αν παιρνάς καλά, κράτα το. Αν στο πάρει ο ψυχολόγος, μπορεί να περνάς χειρότερα.
Οσο έχεις blog δεν χρειάζεσαι ψυχολόγο :p

Pan said...

Καλησπέρα πατσιουράκι!

Επιτέλους κατάφερα να περάσω.

Συγνώμη που θα φανώ καθυστερημένος (όχι πως δεν είμαι δηλαδή αλλά λέμε τώρα), αλλά συμφωνώ τουλάχιστον 1000% με την προηγούμενη δημοσίευσή σου.

Κάθε φορά που πλησιάζουν αυτές οι μέρες θυμάμαι τους παρακάτω στίχους.

Και, φυσικά, λιώνω το τραγούδι.

Mάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο
μόνο μια απόχη να τρυγώ της θάλασσας την πονηριά
και της σιωπής τον πλούτο

φάβα said...

Σκεψου ομως και τις γυναικες που πραγματικα εχουν καταθλιψη και κανεις δεν τις πιστευει, επειδη θεωρουν οτι ειναι απλα υπερβολικες.
Μην εισαι απολυτη με τους αλλους για να μην ειναι και αυτοι μαζι σου.
Τα ψυχικα προβληματα ειναι εξισου μανικια με τα σωματικα και πολλες φορες ικανα να σε στειλουν οπου και ενας καρκινος.
Κρατα την θετικη διαθεση και πορευσου με αυτην, ομως μην φτανεις στο αλλο ακρο...

Κατουρημένη ποδιά said...

κοίτα,

εγώ δεν είμαι γυναικολόγος, αλλά μπορώ να ρίξω μια ματιά..

Tanila said...

Όντως αηδίες.
Αχχχ.... θυμάμαι την εποχή που δεν είχα περίοδο... ευτυχισμένες εποχές.
Και ακόμα και στην εφηβεία, πριν ξεκινήσω να κάνω σεξ, πολύ μου άρεσε που δεν ήταν και πολύ συχνή και έτσι μπορεί να έκανα και τρίμηνο να δω αίμματα, καφέ θρόμβους να στάζουν από μέσα μου και ο τόπος να βρομάει μεταλλικά.
Απ'όταν ξεκίνησα να κάνω σεξ τολμάω να ευχηθώ να μου κοπεί η περίοδος;
Δε τολμάω...

mamma said...

Καλημέρα πατσιούρι. Εφόσον δεν σκοπεύεις να κάνεις παιδί και δεν έχεις συνδιάσει την περίοδο με τη θηλυκότητά σου, όλα οκ!
Συμφωνώ πως υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα προβλήματα στον κόσμο από το δικό σου, το δικό μου και μερικά άλλα. Όσο έχουμε την υγειά μας όλα θα τα αντιμετωπίσουμε. Όμως έχω πάθει κατάθλιψη (πρόσφατα συνήλθα, το διαβάζεις άλλωστε) και καθόλου δε με βοήθησε η σκέψη πως τα παιδιά στην Αιθιοπία πεινάνε.

Βέβαια, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με τη θέση "Πιστεύω πως απλούστατα πάσχουν από την πιο μοντέρνα ασθένεια τις εποχής μας που ονομάζεται «Ψάχνω για πρόβλημα».
Νομίζω πως πολλά προβλήματα του σύχρονου ανθρώπου των ανεπτυγμένων χωρών ξεκινούν επειδή απομακρυνθήκαμε από τη φύση και σπάνια βλέπουμε κάτι να δημιουργείται από τα ίδια μας τα χέρια. Πολλές φορές και σε συνδιασμό με λυμένο το βιοποριστικό, δημιουργεί την αίσθηση της ματαίωσης που είναι ο προθάλαμος της μελαγχολίας που μερικές φορές οδηγεί στην κατάθλιψη (πωπω, θα τα διαβάσει και κανένας ειδικός και θα με κράξει... αλλά αυτή είναι η άποψή μου;-).

Φιλιά πολλά και συνέχισε να τα σπας... κάνεις υπέροχο θόρυβο:-))))

Τζων Μπόης said...

ψάχνω για πρόβλημα...

μου άρεσε, αλλά δεν είναι πάντα έτσι...

βρε συ, μπορεί να θες παιδάκι κάπου στα 40άρντα σου, εκεί που παθαίνουν πολλές γυναίκες φρίκη, γιατί το αποκλείεις...

αν μάλιστα πάρει και το τρελό μυαλό σου, θα είναι το σούπερ παιδί!

Φιλιά ωρε πατσιουρόπαιδο!

rain said...

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα μπορούν να το αντιμετωπίσουν! Αυτό που τους είναι αδύνατον να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν είναι πως κάποιος είναι καλά!!! Μην επηρεάζεσαι καθόλου, μείνε όπως είσαι κι ας τους ν'αναρωτιούνται!!!

AVRA said...

πατσιουρακι μου ειναι ευχης εργο που δεν σε εχει επηρεασει ψυχολογικα η ολη φαση.Δεν συμβαινει συχνα , ισως και γι αυτο επιμενει ο γιατρος. Νομιζω οτι σε τετοιες περιπτωσεις διαταρρασονται οι ορμονες και αυτο οδηγει σε καταθλιψη, υποθετω.Επισης το γεγονος να μην κανει καποιος παιδι ή να εχει λιγοτερες πιθανοτητες απο τους υπολοιπους ειναι και αυτο ενα θεμα σοβαρο!. Σημασια εχει ομως εσυ να εισαι καλα και ασε τους αλλους να λενε οτι θελουν!!!!

( στο θεμα με εκεινες τις μερες περιοδου ομως εχεις τοσο δικιο.Ανηκω στην κατηγορια των γυναικων που βασανιζονταν 2-3 μερες το μηνα και κανεις δεν με πιστευε ιδιαιτερα ( απο τον εργασιακο χωρο εννοω) ευτυχως περνοντας τα χρονια εχει βελτιωθει πολυ η κατασταση!)

φιλια και παντα αισιοδοξη!

Ellie said...

Δεν ξέρω αν είναι για χαρά το ότι δεν έχεις περίοδο, αν και όταν θα αδιαθετήσω πάλι και θα πέσω στο κρεβάτι ξεφωνίζοντας και για 3-4 μέρες θα σέρνω τον εαυτό μου δεξιά κι αριστερά μέχρι να συνέλθω, θα αλλάξω γνώμη.
Σίγουρα πάντως δεν είναι για κατάθλιψη. Δηλαδή μόνο η περίοδος μας κάνει γυναίκες;Και στο κάτω κάτω, μετά την εμμηνόπαυση τι; Σταματάει η ζωή μας; Την κατάθλιψη να την καταλάβω αν θες πολύ να κάνεις παιδιά και για κάποιους λόγους δεν μπορείς, αν πάσχεις από σοβαρή αρρώστια και δη μη αντιμετωπίσιμη, αν κινδυνεύει η ζωή κάποιου πολύ δικού σου ατόμου... Κατά τ'άλλα, όχι δεν αξίζει να χαλάσεις την ζωή σου με καταθλίψεις και ψυχολόγους. Άλλωστε κάθε πράγμα έχει δυο όψεις, στο χέρι σου είναι να επιλέξεις από ποια θα το δεις!!

Ηλιας....Just me! said...

Το πιο in to the point απ όλα όσα είπες είναι το ότι ψάχνουμε γιαπ ροβλήματα, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.... Ποιος μας μετετρεψε σε μαζόχες μου λές; Μέχρι να το καταλάβω κι εγώ αυτό, φόρτωνα τον εαυτό μου με διάφορα ψευτοπροβλήματα, ίσως και να ηταν σοβαρά δεν ξέρα, μα τώρα εξαφανίστηκαν... Αφού εσύ το απολαμβάνεις, άσε τους άλλους να τραγουδούν παρσιουράκι!!!! καλά να περνας!!!

Meropi said...

Patsiouri μου,
δεν ξέρω τι να σου πω γιατί δεν είμαι γιατρός, ούτε ψυχολόγος, ούτε σε έχω δει πώς φέρεσαι στην καθημερινή σου ζωή. Εδώ βέβαια στο μπλογκ σου μια χαρά μου φαίνεσαι. Με το χιούμορ σου και τον αυτοσαρκασμό σου. Επειδή όμως υπάρχει μια μικρή τοσοδούλα περίπτωση αυτός ο αυτοσαρκασμός να κρύβει μια μικρή πίκρα, εγώ θα σε συμβούλευα να πας, αφού είναι και τζάμπα. Θα δεις αν σου προσφέρει πράγματι κάτι, ξαναπάς, αν όχι, κάθεσαι στα αυγά σου.
Με την αγάπη μου.

ΩΣΗΕ said...

Έτσι είναι η Δύση αγάπη μου, ψάχνουμε με το ζόρι να δημιουργήσουμε ψυχολογικά σύνδρομα. Συμφωνώ και επαυξάνω με τις πούτσες μπλε και πράσινες και ροζ. Ατους κορίτσι μου τς τς τς

... said...

Εγώ βασικά, θέλω να σου πω, ότι και μόνο το γεγονός οτι το μοιράζεσαι μαζί μας, αυτομάτως το κάνει σημαντικό για σένα.
Αναρωτιέμαι εάν σου έχει προκαλέσει κάποια συναισθηματα το γεγονός ότι αφαιρέσανε κάτι από πάνω σου, κάτι από το σώμα σου, και αυτό το μόνο σίγουρο είναι ότι σου δημιουργεί συναισθήματα. Δεν θέλω να μου απαντήσεις σε αυτό αλλά να το σκεφτείς μονη σου..
Αύριο, εάν σου κόψουν την τροφή και στην αντικαταστήσουν με ένα αερόλυμα, θα σου λείπει όλο αυτό που αντιπροσωπεύει η τροφή, και ναι μεν δεν θα χεις εχτρα έξοδα για τροφή, σίγουρα όμως θα σου λείπει κατι. Δεν τα ταυτίζω σε σπουδαιότητα αλλά τα συνδέω.
Θεωρώ πολύ σημαντικό να δεις κάποιον που να μην είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος απλά, αλλά να έχει εκπαιδευτεί σε συστημική ψυχοθεραπεία ή σε κάποια άλλη μορφή ψυχοθεραπείας(γνωσιακή ή συμπεριφοριστική). Μόνο αυτό σου συστήνω, γιατί εχω σχέση με τον χώρο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι από χάσιμο χρόνου έως εκνευριστικό για σένα, με πολύ αερολογία και παπαρολογία....
Πολλές φορές, όταν δυσκολευόμαστε, αυτό το εκφράζουμε με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό ή με αδιαρορία ...δεν παυει όμως να υπάρχει ...
Εάν εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος απο όλους μας κάνει ψυχοθεραπεία, ουσιαστικά κάνει ένα δώρο στον εαυτό του..πίστεψέ με..
Όπως επίσης, δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μην έχει ανάγκη να βγάλει από μέσα του πράγματα και να τα δουλεψει...
Και μόμο το γεγονός ότι απαντάς στον γιατρό σου, στους γύρω σου κλπ κλπ, σε βάζει σε θέση άμυνας και αυτό είναι απίστευτα σπαστικό για σένα...και για την ψυχούλα σου...
Σορυ άν σε πήρα μονότερμα, αλλά μέσα από τα γραπτά σου σε συμπαθω πάρα πολύ...και σου βγάζω πολλές φορές το καπέλο που εκτίθεσαι σε όλους μας...
Καλημέρα

Dr_MAD said...

OMG! Σοβαρά τώρα. Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν περίοδο (ρώσικη επανάσταση κατ'εμέ) κάνουν σα λυσσασμένες να την ξαναβρούν! Η επιστήμη μιλάει.

Κάποτε ως ασκούμενος ακόμα έκανα rotation από γυναικολογική κλινική. Εκεί συνάντησα έναν τρανσέξουαλ που είχε προβεί στην εγχείρηση αλλαγής. Το ξέρεις ότι έκλαιγε όλη μέρα, επειδή και καλά είχε πέσει θύμα παραπληροφόρησης ότι και καλά με τα εξαρτήματα, θα είχε ΚΑΙ περίοδο? Μεγάλη απογοήτευση...

Πάντως, το φυσιολογικό είναι να πέσεις σε κατάθλιψη. Ψάξε και στο medline σχετικά...

PS: Πραγματικά αν ήταν όλες οι ασθενείς μου έτσι θα πήγαινα για γυναικολόγος. Προς το παρόν δε σε συμβουλεύω για ιατροτουρισμό απ'εδώ, γιατί είμαι ογκολόγος. Και από Σεπτέμβρη στον Αη Σάββα ντάρλινγκ. Κατεβαίνω Αθήνα. Είναι αλήθεια...

Καλή Σαρακοστή ;-)

faraona said...

Patsiouri μου
αγαπη μου
Προχωρα μπροστα αγαπη μου και μην ακους κανενα...
Μα σε παρακαλω τωρα τι ειναι αυτα γ...μοτο μου!Μια χαρα εισαι απο υγεια αυτο ειναι το ζητουμενο!
Μα γεννιομαστε σ αυτη τη ζωη και μας θελουν μ ολο το πακετι σονι και καλα?
Και να σπουδασουμε
και να κανουμε καριερα
και να παντρευτουμε καλο και κουβαλητη
και καλη δουλεια να βρουμε
και φιλους να αποκτησουμε
και λεφτα να βγαλουμε
και στον πολεμο να παμε και στο τσιρκο κουλουτουμπες....

ΕΕΕΕΕΕΕ!ΑΗ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΙΑ,αν δηλαδη δεν κανουμε 2-3 η και οσα απ αυτα, ειμαστε και για πεταμα?

Ας λειπει ρε αδερφε κι ενα κομματι στο παζλ...δε χανεται κι ο κοσμος...
Γι αυτο καλη μου πανε στον ψυχολογο και παιξτου λιγο την προβληματικη να μας τα λες μετα και να γελαμε ...μονο το χιουμορ αξιζει σ αυτη τη ζωη.
φιλια πολλα και σου ειπα:Μ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΡΓΗ ΣΟΥ.

Αναμοχλευτης said...

Εγώ σε ζηλεύω για τα κουράγια σου.

Οι πραγματικά δυνατοί στη ζωή, μου έλεγε ένας σημαντικός μου δάσκαλος, ο Χρήστος Κορέλας, είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν το δράμα τους κωμωδία και να συμπαρασύρουν και τους άλλους στο ζωοποιό γέλιο. Το είπε με την ευκαιρία που μου είχε τότε παρουσιαστή ένας επιφανειακός καρκίνος, με τον οποίο διασκεδάσαμε «αφόρητα» όλοι οι φίλοι, όταν τους βεβαίωσα πως ελπίζω να κάνη μετάσταση στ' αρχίδια και να μου τα κόψουν, ώστε εναλλακτικά να καλογερέψω για να μπορέσω να γίνω ένας «άγιος πατέρας άξιος της καθ' ημάς Ορθοδοξίας». (Όσο κι αν φαίνεται άγριο πράγμα να σου λένε οι γιατροί πως διέγνωσαν καρκίνο όταν είσαι μόνο 18 χρόνων).

Σε ζηλεύω!..

__________
Μήπως δεν έκανα καλά να τα πω τα παραπάνω; Μήπως διαπράττω γαϊδουρινή αναλγησία καθαρά συνδικαλιστική, είδοι ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που γράφουν καταφανώς, αν όχι επιδεικτικά, στα παπάρια τους το ότι πεθαίνουν άρρωστοι άνθρωποι από την έλλειψη ρεύματος;
Αν είναι έτσι, σβύστα όλα κράτα την αγάπη μου και συμπάθα με!

NY ANNA said...

Είσαι τρελή μουτράκλα το ξέρεις;;;; Είσαι ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ άνθρωπος εν ολίγοις - ε, εντάξει, μαζί και με κάτι άλλους, για να είμαι ειλικρινής. Αχ αγάπη μου, η κατάθλιψη πέστους μαζί με τη νευρική ανορεξία είναι οι πληγές και οι κατάρες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού! Γιατί ο Αφρικάνος για παράδειγμα, που τον παραμονεύει από πάνω ο γύπας για να τον φάει όταν πεθάνει, δεν "προλαβαίνει" να πάθει τέτοιες αρρώστιες πολυτελείας. Περιττό να σου πω πως μ' αρέσει τρελά ο τρόπος που πιάνεις το ζήτημα. Κι αυτό στο λέει κάποια που έχει περάσει 2 "μαχαίρια" για γυναικολογικούς λόγους. Μη μασάς ρε. Τrust me. Άκου τα μέσα σου (πράγμα για το οποίο, χωρίς να ξέρω γιατί, δεν έχω καμία αμφιβολία...) κι άστους να λένε. Αν είσαι συ εντάξει με τον εαυτό του, είσαι εντάξει και μ' όλα τα άλλα. Love ya μούτρο! (Αλήθεια είναι... μπλε;;;; Γιατί δεν έχω δει καμία "τέτοια" μέχρι τώρα! Μου χα χαχ... Σιγά μην δεν έλεγα τη βλακεία μου. Αφού με ξέρεις δα τώρα... Δεν είμαι και κανένα σοβαρό άτομο!)

An-Lu said...

Ξέχασες στις εκπαιδευτικές εκδρομές να συμπεριλάβεις και τα Σαββατόβραδα στο ΚΑΤ ;-)

ΥΓ Μαζί σου βρε!΄Ασε τους γιατρούς να κουρεύονται!

Marina said...

Ενα-ένα
1)Σε προτιμώ ολοζώντανη χωρίς περίοδο, χωρίς καρκίνους, χωρίς βιοψίες, χωρίς τρελλίατρους. Φαντάζομαι ότι έτσι σε θέλουν και όσοι έχουν σώας τας φρένας.
2)Ο (ουάου) γιατρός σου σίγουρα έχει μπατζανάκη-φίλο-γνωστό ψυχολόγο και θέλει να του πασάρει πελάτισσα εξ ού και το κόλλημα.
3)Οταν λέμε ότι μία γυναίκα που της τελείωσε η περίοδος λυσσάει να την ξανα-αποκτήσει και αν δεν, πέφτει σε κατάθλιψη σημαίνει ότι ναί μέν χαίρεται που δεν έχει το πρόβλημα, αλλά σκέφτεται τα κλισέ. Οτι τέλος περιόδου σημαίνει γήρας, ρυτίδες, σακκούλιασμα, ξηρότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος στο σέξ, ο μλκας ίσως να αρχίσει να κυττάει αλλού..= τη πατήσαμε, δεν είμαστε γυναίκες ποθητές - τα χάαααπια μου, ένα γιατρό, ένα ψυχίατρο..
4) Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εμένα μου κόπηκε ΠΟΛΥ νωρίς η περίοδος λόγω των εξωσωματικών. Τέρμα τα βάσανα. Τέρμα τα ποτάμια αίματος, οι πόνοι, οι εμετοί, τα νεύρα, η κατάθλιψη. Αισθάνομαι ΜΙΑ ΧΑΡΑ. Ολα λειτουργούν τέλεια.

m_stelios said...

Δεν είμαι γιατρός αλλά ξέρω τα βασικά τουλάχιστον.Ξέρεις δεν έχει να κάνει με στερεότυπο η κατάθλιψη έχει να κάνει εκτός από την ψυχολογία και με την ορμονική ανισορροπία και αλλαγή που συμβαίνει στον οργανισμό της γυναίκας από το σταμάτημα της περιόδου.

Τώρα όσο αφορά όλα τα υπόλοιπα που γράφεις ναι ρε στα τέτοια σου να ούμε .Αφού είσαι εσύ καλά δε γαμιέται :D

Idάκι said...

Πατσιουράκι,

Μπορεί να μη μιλάω εδώ συχνά αλλά ήθελα να πω σε αυτή την περίπτωση...

Πως θα συμφωνήσω με τη Φάβα: μην είσαι απόλυτη.

Χαίρομαι πολύ που δεν έχεις το συνειρμό περίοδος=υγεία - προφανέστατα επειδή σε έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ και την βλέπεις ως εμπόδιο και άρρωστη κατάσταση. Το ότι δεν έχεις διάθεση να κάνεις παιδιά δεν μπορώ να το πάρω ως απόλυτο μιας κ σκεφτόμουν έτσι ακριβώς μέχρι πολύ πρόσφατα... και ήταν πολύ μικρή η αφορμή να αλλάξω γνώμη. Οπότε το ότι έχεις την δυνατότητα να το αντιστρέψεις εάν το επιθυμήσεις, έστω και δίχως εγγυημένα αποτελέσματα, είναι μεγάλη υπόθεση.

Η περίοδος δεν επηρεάζει μόνο ψυχολογικά όμως, όπως είπαν και άλλοι ήδη, παίζει μεγάλο ρόλο ορμονικά και το γυναικείο σώμα είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί σε κύκλους. Από το γεγονός ότι δέχεσαι ενέσιμα κάποια ουσία κάθε μήνα καταλαβαίνω θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης - οπότε ο οργανισμός σου συνεχίζει να λειτουργεί σε κύκλους. Η ορμονική ισορροπία όμως είναι λεπτή και οποιαδήποτε ανωμαλία μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε κλινική μελαγχολία ή κατάθλιψη.

Δεν ψάχνουμε όλοι προβλήματα, και οι άνθρωποι με διεγνωσμένες διανοητικές ασθένειες κατά κανόνα προσπαθούν να το κρύβουν και δύσκολα ζητούν μόνοι τους βοήθεια ακόμη κι όταν έχουν εξοικειωθεί με κάποιον επαγγελματία. Πιστεύω πως γι'αυτό σε πίεσε ο γυναικολόγος σου, πιθανότατα σε ξέρει ήδη και για σκληρό καρύδι...

Με αγάπη από μια πρώην του χώρου :)

Laplace said...

πατσιουρακι απολαυστικο τοποστ σου..
πολυ χωρο αφιερωνεις ομως στους ελληνες γιατρους..
οι περισσοτεροι ειναι ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ κ το πιστευω αυτο γιατι εχουν καποια ατομα της οικογενειας μου ασχημες εμπειριες απο αυτα τα λαμογια.

οπως το ειπες ΠΟΥΤΣΕΣ ΜΠΛΕ..

Laplace said...

πατσιουρακι απολαυστικο τοποστ σου..
πολυ χωρο αφιερωνεις ομως στους ελληνες γιατρους..
οι περισσοτεροι ειναι ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ κ το πιστευω αυτο γιατι εχουν καποια ατομα της οικογενειας μου ασχημες εμπειριες απο αυτα τα λαμογια.

οπως το ειπες ΠΟΥΤΣΕΣ ΜΠΛΕ..

KitsosMitsos said...

Μια χαρά σε βρίσκω... Και το σημαντικό είναι να τα έχεις εσύ καλά με τον εαυτό σου. Αυτό και τίποτε άλλο.
Τα φιλιά μου.

ο δείμος του πολίτη said...

Είσαι φοβερή. Ακόμα μία φορά σε παραδέχομαι. Ούτε κι εγώ χάνομαι για τα παιδιά, αλλά το ύφος σου είναι μοναδικό.

marianaonice said...

Λοιπόν: 1) σου βγάζω το καπέλλο καλή μου! Το ξεδίπλωμα της ψυχής σου εδώ και ο αυτοσαρκασμός σου με καθήλωσαν!!
2) Αυτό που έμεινε σ΄ εμένα από αυτό το ποστ είναι ότι είσαι υγιής και περνάς καλά! Όσο για την περίοδο, οι άλλοι έχουν το πρόβλημα! Όλα μια ιδέα είναι! Τίποτε σ΄ αυτή τη ζωή δεν είναι αυτοσκοπός! Ούτε η περίοδος ούτε τα παιδιά! Και αν κάποιος επιθυμεί παιδιά υπάρχει τρόπος! Γιατί και εγώ που είχα περίοδο τρόμαξα να κάνω την κόρη μου στα 38 μου!!
Τράβα τη ζωή σου μπρος και να γελάς και να χαίρεσαι γιατί είσαι γερή!! Τίποτε άλλο!! Αν είχες email θα σου έστελνα ένα video που θα έλεγε όλα όσα ήθελα να σου πω!!
Καλό ξημέρωμα κοριτσάρα μου.

If...ιγένεια said...

Εμένα μου ακούγεται πολύ ευχάριστο όλο αυτό, εκτός από τις ενέσεις..

Anonymous said...

Ει κοριτσάκι να σου πω κάτι, κι εγώ τρισευτυχισμένη είμαι τώρα που είμαι σε κλιμακτήριο και μ΄επισκέπτεται σπανίως! Για μένα ήταν πάντα μια βδομάδα πόνου, φυσικής και ψυχικής καταπόνησης, χώρια η αναιμία ...
Να πάει και να μη γυρίσει!
Εκείνο που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω όμως είναι η άποψη των γιατρών ότι πρέπει να τη διατηρήσω (ορμονική αποκατάσταση το λένε).
Και να προσπαθώ να τους πείσω εγώ ότι αφού δεν με πειράζει ούτε ψυχολογικά ούτε σωματικά, κι είμαι μια χαρά γιατί να μπώ σ΄ενα λαβύρινθο μ΄εξετάσεις και αυξημένες πιθανότητες καρκίνου για να διατηρήσω κάτι που δεν θέλω ...
Μα τι στο καλό ντε και καλά πρέπει να είμαστε όλες το ίδιο; υπάρχουν και γυναίκες που είναι μια χαρά και χωρίς περίοδο και σωματικά και ψυχικά, δεχτείτε το επιτέλους!
Συγνώμη για το κατεβατό κάνε ότι εσύ αισθάνεσαι σωστό και μη σε νοιάζει τι θεωρούν οι άλλοι σωστό.
Και εν πάσει περιπτώσει γυναίκα δε σε κανει η περίοδος !

tzonakos said...

Oτιδήποτε, τα πάντα, δεν αποτελούν πρόβλημα, απο τη στιγμή που εσυ δεν το θεωρείς πρόβλημα !
αλλιώς μπορεί να εισια τελείως καλά και να ψάχνεις πρόβλημα.
Κατι σαν "δεν μ' αρέσει τόση ησυχία" ενα πράμα.
Συγχαρητήρια για το θάρρος να βγάλεις εδω κατι προσωπικό σου και μην μασάς.
Μπράβο σου και πράγματι πιστεύω οτι οι γυναίκες πρέπει να σε ακούσουν προσεκτικά. αν σκεπτόμασταν όλοι σαν εσένα, εγω δηλαδη ναι, τότε ο ψυχολόγος θα ηταν απλά ο εαυτός μας και θα νιώθαμε καλά με όλα.
Μια τεράστια καλημέρα στο καταπληκτικό μας patsiouri :)

patsiouri said...

-Σοφία: Είναι όντως ευλογία τελικά. Ούτωςη άλλως, δυσκολία στο να κάνουν παιδιά έχουν και γυναίκες με κανονικότατη περίοδο δυστυχώς...

-Geokalp: Αφού γλύττωσα το δρεπάνι, όλα τ'άλλα είναι πταίσματα...Το Χαρδαβέλλα τον ψιλοέβλεπα τότε που έκανε τις πρώτες εκπομπές με εξαφανισμένους, η Νικολούλη μου τη σπάει πολύ, ευχαρίστως την πλάκωνα στα κλωτσίδια!

-Γλαρένια: Ρε γαμώτο δεν ξέρω, τον συμπαθώ πάρα πολύ και είναι και οικογενειακός φίλος, αλλά μου φαίνεται κι'εμένα περίεργη αυτή η επιμονή...τί να πω!

-Φεγγαροαγκαλιές: Αν δε διαταραχτούν τα ορμονικά σου, που στην περίπτωσή μας μάλλον δε διαταράχτηκαν, όντως είναι μια χαρά!

-Κακάσχημος: Καλωσήρθες! Ναι μωρέ, μια χαρά είναι, το μόνο που με τσαντίζει είναι πω;ς αν ποτέ όντως μου εμφανιστεί κανα ψυχολογικό, αυτός θα αρχίσει να επιμένει πως το είχα από πριν και δεν το είχα καταλάβει!! Γκρρρ!!

Anonymous said...

Απορία της άσχετης... Οκ δεν έχεις περίοδο... με την έξαρση των ορμονών?? Η φεύγουν όλα αυτά με την ενεσούλα??? (δεν θέλω να πω ενεσάρα για να σε βοηθήσω ψυχολογικά! ;) )

patsiouri said...

-Pan: Δε μας είπες λεπτομέρειες για την καινούρια δουλίτσα! Εκτός από το εξοντωτικό ωράριο είναι καλά???Είσαι ευχαριστημένος?

-Φάβα: Μα γι'αυτό είπα πως βάζω στοίχημα για τις μισές πελάτισσες, οι άλλες μισές δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να πάσχουν.Ούτε είμαι απόλυτη, απλώς όταν μας έγινε η διάγνωση αυτή περιμέναμε όλες μια βιοψία που εννοείται πως κάτι θα έδειχνε αλλιώς δε θα είχαμε χειρουργηθεί και αυτό το κάτι θα μπορούσε να είναι ένας καρκίνος η ένα κομμένο στήθος...(εκεί θα πάθαινα κι'εγώ κατάθλιψη μέχρι την πλαστική τουλάχιστον...)

-Κατουρημένη Ποδιά: Η ιατρική σου ποδιά είναι η ίδια με την καθημερινή σου????????/

-Τανίλα: Ναι ρε συ, μια χαρά είναι, όσο για τις μεταπτώσεις της διάθεσης και τα υπόλοιπα στην περίοδο τα λουζόμουν σ'όλο τους το μεγαλείο!

-Μάμμα:"Εφόσον δεν σκοπεύεις να κάνεις παιδί και δεν έχεις συνδιάσει την περίοδο με τη θηλυκότητά σου, όλα οκ!"

Το πρώτο δεν αποτελεί πρόβλημα αφού και να ήθελα να κάνω δεν είναι ακατόρθωτο, ίσα-ίσα, μια εγκυμοσύνη καμιά φορά είναι σωτήρια για τη θεραπεία των προβλημάτων του ενδομητρίου, όλοι με πρήζουν να μείνω έγκυος το συντομωτερο!

Το δεύτερο, το να συνδυάσει μία γυνάίκα την περίοδό της με τη θηλυκότητά της, το θεωρώ αν μη τι άλλο ηλίθιο...έχω δεί ακόμη και γυναίκες που ζυγίζουν 200 κιλά να αισθάνονται μοντέλα, και καλά κάνουν!

-Όσο για την κατάθλιψη, δεν την υποτιμώ σαν ασθένεια, ίσα ίσα τη φοβάμαι όσο τίποτα στον κόσμο. Το λόγο βρίσκω μή σοβαρό, ιδίως σε γυναίκες σαν και 'μας που έχουν περάσει τόσα χειρουργεία και τόση αγωνία, οπότε...

Anonymous said...

Αγαπητό Πατσιούρι.Είμαι ένας από τους καταθλιπτικούς τύπους και δεν μπορώ να δεχτώ πως όλοι πάσχουν από την ασθένεια ψάχνω για πρόβλημα.Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί που είναι στον κλάδο που λες.

Φυσικά και υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα από την περίοδο αλλά το να πας σ έναν ψυχολόγο δεν πρέπει να είναι πάντα γιατί έχεις κάποιο πρόβλημα.Οι συναντήσεις με έναν ψυχολόγο είναι πιό πολύ ψάχνω τον εαυτό μου παρά λύνω το πρόβλημα.Εξ αλλου όποιος δεν θέλει να λύσει ένα πρόβλημα και στην μετενσάρκωση του Φρόυντ να πάει απλώς θα κάνει μια τρύπα στο νερό.

Είμαι υπέρ των ψυχολόγων όπως κατάλαβες γιατί ήθελα να είμαι ένας τέτοιος πριν λίγα χρόνια και είχα βγάλει τα μάτια μου στα βιβλία(μέχρι να με κερδίσει το ρεύμα τελικά).Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση του γυναικολόγου σου να βγάζει αυθαίρετα και με το έτσι θέλω οποιονδήποτε γουστάρει καταθλιπτικό.Μήπως είναι ο ίδιος και κάνει προβολές πάνω σου;Μήπως ακόμα χειρότερα σε ψιλογουστάρει;

Να του πεις την επόμενη φορά που θα σε ζορίσει πάνω στο θέμα πως ο κάθε ένας δεν μπορεί να γίνει φούρναρης επειδή τρώει ψωμί.Ο καθένας στο είδος του και αυτός στα γυναικολογικά.Μη μασάς από τέτοιους.

Φυσικά σαν γιατρός θα έπρεπε να επικεντρώνεται μόνο στο ότι η βιωψία ήταν οκ.ΚΑι αυτό είναι που έχει σημασία πατσιουράκι.Τα άλλα είναι τσιχλόφουσκες.

Σε φιλώ

patsiouri said...

-Τζών Μπόης: Αν και όταν θα θέλω παιδάκι, θα προβληματιστώ τότε, δε θα κάτσω να σκάσω από τώρα για το τι μπορεί να θέλω σε 10 χρόνια!
Μπορώ να κάνω, δεν είναι αυτό το πρόβλημα, απλά πρέπει να ενημερώσω το γιατρό τι μέρα και τι ώρα θέλω να συλλάβω για να μου κατεβάσει τα ωάρια, είδες η επιστήμη???
Και να μη μπορέσω να συλλάβω αν ποτέ το θέλω, υπάρχουν κι'άλλες λύσεις...σε φιλώ!

-Rain: Ελα ντε,τελικά τα στερεότυπα είοναι πολύ δυνατότερα απ'όσο νομίζαμε! Εγώ έχω φρίξει!

-Άυρα: Αρκετές φορές πρόβλημα να κάνουν παιδάκι έχουν και γυναίκες με μια χαρά περίοδο, ή έχει ο άντρας τους...και έχω συναντήσει πάρα πάρα πολλούς τελευταία, στην αίθουσα αναμονής του γιατρού βεβαίως βεβαίως! Το παλεύουν όμως με νύχια και με δόντια,δεν κλείνονται στο σπίτι με κατάθλιψη.
Επίσης, μία κυρία που συμπίπτουν τα ραντεβού μας, κατάφερε και έμεινε έγκυος με μία ωοθήκη! Όλα γίνονται αν το θές πολύ...
Όσο για την καταραμένη την περίοδο...με έχει πάρει και ασθενοφόρο από τη δουλειά και έχω νοσηλευτεί με ενέσεις Buskopan για ένα ολόκληρο βράδυ, επειδή κάτι φορές φοβόμουν να μη με περάσουν για μαμόθρεφτο και δε σηκωνόμουν να φύγω...

-Έλλη: "Άλλωστε κάθε πράγμα έχει δυο όψεις, στο χέρι σου είναι να επιλέξεις από ποια θα το δεις!!"
Ελα ντέ! Εγώ ας πούμε που λυπάμαι πολύ κάποιον που έχει χάσει ένα εμφανές μέλος του σώματός του, χέρια, πόδια κτλ..χαίρομαι πολύ να βλεπω τέτοιους ανθρώπους να ζούν με το πρόβλημά τους, να ερωτεύονται, να κάνουν οικογένεια, πρωταθλητισμούς και τέτοια.
Εγώ δεν είμαι τόσο δυνατή, τότε ίσως και να την πάθαινα την κατάθλιψη, σιγά μη την πάθω όμως για την περίοδο που και δε φαίνεται, και μόνο προβλήματα μου προκαλούσε...

-Ήλίας just you: Να περνάς κι εσύ τέλεια κι'ας μη σκοτίζουμε τα όμορφα κεφαλάκια μας με πράγματα που διορθώνονται...

vlacha said...

Πολύ χαίρομαι με το τρόπο που σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις τα πράγματα!
Αχ, πήγαινε στον ψυχολόγο γιατί το ποστ που θα κάνεις μετά υποψιάζομαι ότι θα είναι ξεκαρδιστικό!

ΥΓ. Κι εγώ μισώ τις απόκριες και χαίρομαι αφάνταστα που δεν ζω στην Πάτρα!

patsiouri said...

-Μερόπη μου καμία πίκρα δεν κρύβει ο αυτοσαρκασμός μου! Ακόμα και τα χειρουργεία και οι ιστορίες περισυ μου έκαναν καλό τελικά...και έπεσε και πολύ γέλιο μετά τον πρώτο μήνα που τελείωσαν τα χοντρά ζόρια. Ούτως η άλλως δεν αρνήθηκα πως κι'εγώ σα χαρακτήρας μπορεί κάποτε να την πάθω την κατάθλιψη, απλά το συγκεκριμένο λόγο τον βρίσκω χαζό και αναρωτιέμαι γιατί χτυπιούνται όλες έτσι...αν έχανα τη δουλειά μου ξαφνικά να ξέρεις μπορεί και να το πάθαινα!

-Ωσηέ: Μου θυμίζω εκείνο το ανέκδοτο που είναι ένας και εχει πεθάνει η γυναίκα του, αυτός καραγουστάρει και όλοι οι άλλοι τον λυπούνται, και μόλις φεύφουν από το σπίτι μετά την κηδεία τον παραφυλάνε να μην κάνει καμια μαλακία στην απελπισία του και τον βλέπουν να χορεύει και να τραγουδάει χαρούμενα "Μόνος-Μόνος-Μόνος!!!"

-Κερμιτ:"Εγώ βασικά, θέλω να σου πω, ότι και μόνο το γεγονός οτι το μοιράζεσαι μαζί μας, αυτομάτως το κάνει σημαντικό για σένα."

Μα δε μοιράστηκα μαζί σας το γεγονός αυτό καθαυτό! Θέλησα να μοιραστώ την απορία μου για το πόσο σημαντικό είναι τελικά και μήπως εγώ είμαι βλαμμένο που δε με αγγίζει!Και ειλικρινά δε με αγγίζει, δε θα είχα κανένα πρόβλημα να το γράψω, πίστεψέ με...

Όσο για το παράδειγμα με το φαγητό κοίτα...το φαγητό είναι μια τρομερή ευχαρίστηση ενώ η περίοδος όχι..ούτε νιώθω πως μου πήραν κατι από το σώμα μου εφ'όσον δεν είναι εμφανές-εκεί θα είχα πρόβλημα και αυτί να ήταν, είμαι λίγο πεζή αλλά ετσι είναι...

"Και μόμο το γεγονός ότι απαντάς στον γιατρό σου, στους γύρω σου κλπ κλπ, σε βάζει σε θέση άμυνας "
Εδώ είμαστε...βαριέμαι να μπαίνω κάθε τρείς και πέντε σ'αυτή τη θέση άμυνας χωρίς λόγο...και με έχουν πεί και γαιδούρα που κάνω και χιουμοράκι με το θέμα!

-Mad: Το τρανσέξουαλ τι στο διάολο την ήθελε την περίοδο καλέ?????????????????????????
Τι άλλο θ'ακούσουμε!
See you στον Άγιο Σάββα όταν φέρω το πρώτο γκρούπ για ξενάγηση ντάρλινγκ!

-Faraona:"Γι αυτο καλη μου πανε στον ψυχολογο και παιξτου λιγο την προβληματικη να μας τα λες μετα και να γελαμε ...μονο το χιουμορ αξιζει σ αυτη τη ζωη."

Από την αρχή That was the point!
Χαίρομαι που τα αντανακλαστικά σου πα΄νε καρότσι! Θα πάω κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο, θα έρθει και ο κολλητός μου που θα παίξει το ρόλο του αρραβωνιάρη, έχουμε ήδη συνεννοηθεί να πούμε στο γιατρό να γυρίσει τις καρέκλες μας και καλά γιατί θα κομπλάρω να μιλάω και να κοιτάζω ταυτόχρονα το αμόρε...στην πραγματικότητα γιατί αν κοιταχτούμε θα λιώσουμε στο γέλιο!

patsiouri said...

Αχ παιδιά είστε πάρα-πάρα πολλοί και φεύγω για δουλειά, χίλια συγγνώμη, στους υπόλοιπους το βράδυ!!!

φάβα said...

se katalavainw, kati xerw kai egw apo viopsies...
ola kala, keep walking girl

Dr_MAD said...

Ξου ξου ξου! Μακριά από εμάς! Ούτε κυλικείο της προκοπής δεν έχει. Ελα τώρα που δουλεύω Διαβαλκανικό και είμαστε και μέσα στη χλίδα. Καταρράκτες, μαρμαρινα δάπεδα, see-through ασανσέρ γυάλινα, θέα απείρου κάλλους

PS: Τώρα και σε φιλικές τιμές

Blonde said...

Σημασία έχει πως αισθάνεσαι εσύ με τον εαυτό σου. Ε δεν τρέχει και τίποτα να μην έχεις περίοδο γλυκέ μου πές του. Χάρη μου κάνατε.

leila said...

το θεμα, τονιζω κι εγω με τη σειρα μου, ειναι να αισθανεσαι εσυ καλα, πατς! η καταθλιψη πιστευω θα σε "χτυπαγε" αν ειχες προβλημα να αντιμετωπισεις το θεμα ωριμα.. κι αφου το αντιμετωπιζεις με χιουμορ κι επιγνωση και περισση ωριμοτητα (ειναι αναγκαια συνθηκη να εχει καποιος γνωθι σαυτον για να κανει χιουμορ, ετσι πιστευω εγω προσωπικα) .. τοτε η καταθλιψη δεν σου χτυπα την πορτα..
αν θελεις και νιωθεις αναγκη να επισκευτεις ψυχολογο, τοτε κανε το .. αλλα οχι επειδη στο επιβαλλουν αλλα γιατι εσυ θελεις..

patsiouri said...

-Λυκάων: Εχω δύο φίλους με καρκίνο, ο ένας κάνει ακόμη θεραπεία, ο άλλος περιμένει να περάσει η επισφαλής πενταετία...το τι γέλιο έχουμε κάνει από τη στιγμή που διαγνώσθηκαν δεν περιγράφεται...μα δε γίνεται αλλιώς!
Όσο για τους συνδικαλιστές,,,πάντα ήμουν με το μέρος οποιωνδήποτε απεργών...αυτό όμως ρε γαμώτο...δε μπορούσαν να ζητήσουν ενημέρωση απο πριν ποιά σπίτια έχουν ασθενείς για να προφυλαχτούν???
(Αν και όλοι οι μαλάκες οι Έλληνες θα δήλωναν πως έχουν ασθενή στο σπίτι τους φαντάζομαι...)

_'Αννα: Η μόνη μπλέ που έχω υπόψην μου είναι του Παπαστρούμφ,,,και των υπολοίπων αν δεν είναι ευνουχισμένα!!

-Αν Λου: Ασε, το έχω δει το έργο στο Κρατικό Σάββατο βράδυ...θύμιζε τη σιωπή των αμνών...μακριά!!!

-Μαρίνα: "Οτι τέλος περιόδου σημαίνει γήρας, ρυτίδες, σακκούλιασμα, ξηρότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος στο σέξ, ο μλκας ίσως να αρχίσει να κυττάει αλλού.'

Γκούχ γκούχ! Εγώ κολλησα στις ρυτίδες! Ξεπετάγονται και σ'αυτές που τους κόβουν την περίοδο μικρές? Μή μου λες τέτοια, έχω και γενέθλια τα 30 μεθαύριο γιατί θα τον χρειαστώ στ'αληθεια το ζουρλομανδύα! Το μπότοξ πόσο κοστίζει?????

patsiouri said...
This comment has been removed by the author.
patsiouri said...

-M Stelios: Κι εγώ έχω καταλήξει να πιστεύω πως τελικά είμαι πλασμένη να μην έχω περίοδο, άλλος άνθρωπος! Στην αρχή είχα πανικοβληθεί γιατί μου έλεγαν πως θα έχουν παρενέργειες οι ενέσεις, ζαλάδες, αδυναμίες και τέτοια, εκεί παραλίγο να την πάθω την κατάθλιψη όντως γιατί ένα πράγμα που μισώ είναι το να σέρνομαι, Ευτυχώς όμως τίποτα! Ούτε μία! Οπότε όλα κομπλέ!

-Idaki μου: Όπως είπα και στη Φάβα πιο πάνω, δεν είπα πως κατακρίνω όλες τις κυρίες που το παθαίνουν, αλλά περίπου τις μισές.Σίγουρα αν είσαι αδύναμος χαρακτήρας, αν η απόκτηση παιδιου είναι ο μοναδικός σου στόχος, αν τα ορμονικά σου έχουν βαρέσει κόκκινο, αν...είναι πολύ πιθανό να σε χτυπήσει η ύπουλη νόσος. Απλώς πρώτον για αρκετές από αυτές πιστεύω πως κάνουν απλώς ναζάκια και δεύτερον ανέβασα αυτό το πόστ για να κατακρίνω τη συνπεριφορά κάποιων έξω, που ενω βλέπουν πως εσύ δεν έχεις κανένα πρόβλημα, προσπαθούν να σε πείσουν οτι έχεις!

Όσο για το θέμα του παιδιού, εννοείται πως χαίρομαι που αν αλλάξω ποτέ γνώμη ίσως και να μπορέσω να κάνω. Γενικότερα εκνευρίζομαι όταν ΔΕ μπορώ να κάνω κάτι, πχ σκί! Αλλά και να μήν...έ, δε θα πεθάνουμε κιόλας! Σε φιλώ!

-Laplace: Η αλήθεια είναι πως προσωπικά δε μπορώ να εκφέρω άποψη, αφού είχα την καλύτερη αντιμετώπιση πέρισυ που είδα το δρεπάνι από το Ε.Σ.Υ...ειλικρινά αποθέωσα. Ελπίζω αυτοί που αναφέρεις να ελιναι εξαιρέσεις και να καούν στην κόλαση. Και τώρα γρηγορα στο Mad να ζητήσεις συγγνώμη!!


-κιτσοσμίτσος: Εσύ πότε θα γίνεις πατέρας βρε???? Τόσο καιρό το έχεις στήσει το κορίτσι!

-Δείμος του Πολίτη: Ε, και να καείς κάποτε για παιδάκι, υπάρχουν λύσεις τώρα πια....αγαπημένοι να είστε και όλα γίνονται! Αν πάλι δεν το θελήσετε ποτέ...δε βλάπτετε και κανέναν, εσείς ξέρετε!

-Μαριάννα: Σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ-πολύ και το είδα το μέιλ!! Καλύτερα δε θα μπορούσες να το θέσεις! Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα...περισσότερο από τη διακοπή της περιόδου με πειράζει η διακοπή ρεύματος αυτή τη στιγμή που πληκτρολογώ σαν τον τυφλοπόντικα και δε μπορώ να τηγανίσω τα σνίτσελ μου!!

patsiouri said...

-Ιφιγένεια: Είναι λίγο το μέγεθός τους, είναι και δυνατό το φάρμακο...ε...την πρώτη μέρα ψιλοπονάω...αλλά καμία σχέση μ'εκείνο το μαρτύριο!

-Ανώνυμη: Πες τα ρε σύ! Άκου εκεί να τη διατηρήσεις, ήμαρτον!!Και με το ζόρι κιόλας!
Ειλικρινά δεν ξέρω πως τη βλέπουν έτσι...αν και με το τρανσέξουαλ που ανέφερε ο Mad άρχισα να σκέφτομαι μήπως κάτι δεν έχουμε πάρει χαμπάρι εμείς?????????//

-Τζονάκος:
"Oτιδήποτε, τα πάντα, δεν αποτελούν πρόβλημα, απο τη στιγμή που εσυ δεν το θεωρείς πρόβλημα !
αλλιώς μπορεί να εισια τελείως καλά και να ψάχνεις πρόβλημα."

Ναι, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί και γενικότερο μότο, αυτή τη στιγμή μόνο για την υγεία της σκυλίτσας μου και την ανεργία τρέμω, τίποτα άλλο!

-Λαχανάκι: Κι'εγώ την ίδια απορία είχα, που πάνε όλα αυτά και αν αποθηκεύονται μέσα μου, όμως ρώτησα και μου είπαν πως δε δημιουργούνται καν, οπότε μια χαρά!

-Island: "Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί που είναι στον κλάδο που λες."
Μόνο σ'αυτούς αναφέρομαι εννοείται, κατα τ'άλλα σίγουρα η ενδοσκόπηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Όσο για το γιατρό...χαχ χα χα! Κοντά έπεσες, ήταν ερωτευμένος με τη μαμά μου που ήταν συμμαθητές από το Δημοτικό!

patsiouri said...

-Βλάχα: Αν βρω χρόνο θα το κανονίσω, χε χε!!! Περιμένω συμβουλές για το σενάριο!

-Φάβα: Η αλήθεια είναι πως κατά την αναμονή της βιοψίας ήμουν έτσι κι έτσι...σκεφτόμουν πως αν είναι ανίατο θα σηκώσω ότι λεφτά έχω στην τράπεζα και θα τα γαμήσω όλα, μόνο αυτό!

-Mad: Πόσο πάει η βραδιά????
Ο.κ, το είπα σε όποιον είδα σήμερα αυτό με το τρανσέξουαλ!!!

-Lianne: Αυτό του λέω αλλά δε με πιστεύει!! Δεν τρέχει τίποτα και, κυρίως, δεν τρέχει αίμα!

-Λειλα: Η μόνη ανάγκη που έχω σε γιατρό αυτή τη στιγμή είναι ένας καλός πλαστικός που θα μπορέσει να μου εξαφανίσει τη φρικιαστική κα πελώρια τομή μου από τα περσινά χειρουργεία! Αλλά πρώτον η τιμή μου φαίνεται κάπως και δεύτερον ψιλοανατριχιάζω ρε γαμότο στη σκέψη του να χειρουργηθώ ΞΑΝΑ στην κοιλιά, όχι πως είναι το ίδιο βέβαια αλλά μετά τα περσινά με το παραμικρό πονάκι στην κοιλιά πανικοβάλλλομαι!

Anonymous said...

Αχ...ο έρωτας...τον κάνει να λέει παπαριές...έτσι έπαθε μάλλον ο γιατρός.Τον πήρε και τον σήκωσε.Και ταλαιπωρεί εσένα τώρα.χαχαχα

Για την τομή που λες στην Λειλα για μένα μην κάνεις τίποτα.Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι ξανά με χειρουργεία.Άσε να περάσει λίγος καιρός και αν και μόνο αν σε ενοχλεί πάς και την περιποιείσαι.Μην το κάνεις όμως για κανενός τα μάτια.Καλο θα είναι οι άνθρωποι να κάνουν πρώτα ενδοσκόπηση και μετά ψηλάφιση του άλλου ανθρώπου.

Σε φιλώ

ceralex said...

Απλώς...τα σέβη μου.
Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν με τίποτα πως, κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν κατανοήσει το νόημα της ζωής, θέληση για συνέχεια, όπως και να΄χει. ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕΕΕΕΕ!!!!

Κατουρημένη ποδιά said...

η ίδια είναι.

Αλλά στη μία (περίπτωση) τη φοράω έτσι, και στην άλλη αλλιώς..

? said...

πες να πάει να γ@@ του μ@@

K-Top said...

Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις... Πόσο ασήμαντα είναι το 90% των τεράστιων προβλημάτων που απασχολούν τους περισσότερους. Εκεί όμως που φρικάρουν τελείως είναι όταν δεν τρως πακέτο με τα "τεράστια" προβλήματά τους. Όταν σε βλέπουν να είσαι χαλαρός με ένα αντίστοιχα "τεράστιο" πρόβλημα.

Κατά βάση νομίζω ότι τρομάζουν, όπως τρομάζουν με οτιδήποτε δεν ανήκει στο κοπάδι. Είσαι διαφορετικός? Είσαι απειλή! Πρέπει να γίνεις ίδιος αλλιώς δεν ξέρουμε πως να σε χειριστούμε.

Αυτά τα ενάντια στη φύση κλπ μου ακούγονται διαστημικές παπαριές. Θεωρίες για να παίρνουν έδρες οι πανεπιστημιακοί. Τίποτα από τον τρόπο ζωής μας δεν είναι σε αρμονία μα τη φύση. Ξέρετε κανέναν που να μπαλαμουτιάζεται με όποιον-α βρει μπροστά του όποτε του έρθει? Ξέρετε πολλούς που τρώνε ότι θέλουν, όποτε θέλουν, ότι ώρα θέλουν? Ξέρετε πολλούς που κάνουν ότι θέλουν όποτε θέλουν χωρίς να τους απασχολούν δουλειές, άδειες κλπ? Αυτά είναι παραβίαση της φύσης σου, η περίοδος όχι!

Προσωπικά αν μου έλεγες ότι με ένα τσιπ στον εγέφαλο θα μπορούσα να πετάω, να έχω βιονική όραση, ακοή κλπ (χωρίς παρενέργιες) θα το έβαζα ευχαρίστως και ας είναι ενάντια στη φύση! :p

Marina said...

Σχετικά με τις ρυτίδες τώρα. Δεν αποφεύγονται αλλά μπορείς να τις καθυστερήσεις. 3 πράγματα
1) Τσιγάρο-πρέζα-κόκα και κρασοκατάνυξη κάθε λίγο ΚΟΜΜΕΝΑ.
2)Διατροφή και μπόλικα νερά. Ενα ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε ένα νερό. Τρώς ότι θές αρκεί να πίνεις νερό. 2 λίτρα την ημέρα μέσον όρο. Πρόσεξε λίγο το αλάτι σου.
3) Καθαρισμός προσώπου, επίσκεψη σε αισθητικό τουλάχιστον 1 φορά το δίμηνο. Αποφυγή ηλιοθεραπείας, κρέμα αντιηλιακή με υψηλό δείκτη προστασίας, γυμναστική σε όποια μορφή - και περπατημα, σκάλες, σχοινάκι,κολύμπι-, μπόλικο σέξ και χαρούμενες σκέψεις.
Θα γίνεις 60 ετών και θα φαίνεσαι 40. Και καλοδιατηρημένα 40.

koulpa said...

Είναι περίπλοκο.. η χημεία και η κοινωνικές συμβάσεις..:):)
Εσύ να είσαι καλά και οι άλλοι ας ταλεπορούνται με τις απορείες τους..:):)

Androgeos said...

Πατσιουράκι, άκου τη συμβουλή μου και πήγαινε στον ψυχολόγο. Ίσως αυτός σου εξηγήσει γιατί δε νιώθεις πια γυναίκα και συμπεριφέρεσαι έτσι ΑΝΤΡΙΚΙΑ. Σου βγάζω το καπέλο και χαιρετώ.

Anonymous said...

Ρε συ, να σου πω κάτι; Υποκλίνομαι!

Ξέρεις, ακόμα κι από όλους εμάς που γράφουμε εδώ, τι προβλήματα κουβαλάει ο καθένας και τι καταθλιψεις ξεγυρισμένες βαράμε κι ερχόμαστε μετά να δώσουμε και συμβουλές;

Δεν ξέρω αν εσύ έχεις ή θα έχεις λόγο να κάνεις ψυχοθεραπεία τώρα ή κάποτε, εγώ πάντως διαβάζοντας σε την κάνω μαζί σου!

Γιατί σκέφτομαι κάτι μέρες, μήνες, που θέλω από μαλακίες να μην βλέπω άνθρωπο και τα βλέπω όλα μαύρα κι απαισιόδοξα και όλοι οι δήθεν κάνουν τον "σύμμαχο", αντί να βρεθεί ένα

patsiouraki και μια faraona

και να μας φωνάξει ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ, η ζωή μας είναι μια αναπνοή! Ζήστε την, χαρείτε, ΓΕΛΑΣΤΕ!

Μην κρίνετε, μην μιζεριάζετε. Κάντε πράγματα να βοηθήσουμε όλοι τους εαυτούς μας και τους γύρω να χαμογελάμε. Υπάρχει μεγαλύτερη ενέργεια και δύναμη σε ένα πρόβλημα από την αγάπη των ανθρώπων που δεν σε κάνουν να το θυμάσαι, αλλά να συμβιβάζεσαι με αυτό και να λες ε και; Υπάρχουν και πολύ χειρότερα! Γι' αυτό σ' αγαπάω. Γιατί κάθε φορά φεύγω από δω με ένα χαμόγελο για την ζωή μου, σαν να με έχεις πάρει αγκαλιά και να γελάμε!

Ε, ναι αι στο διολο που λέει και η φαραονα, ας μην τα έχουμε όλα, δεν τρέχει και τίποτα.

Trioza Urticae said...

Μάθημα Ζωής...!

demetrat said...

Πρώτα πρώτα, για την ένεση, άν είναι μία που κάνεις στην κοιλιά, σε πονάει γιατί δεν ξέρει να στην κάνει ο γιατρός.
Δεύτερον καταλαβαίνω απολύτως τι εννοείς οταν λές για το -μήπως θέλεις να κάνεις τσισάκια ;-υφάκι του σουπερ ουάου γιατρου σου,
και τρίτον μη δίνεις σημασία παιδάκι μου.
Έμαθαν πέντε συνταγές του Φρόυντ παναθεμάτονε,- που μακάρι να το δούλευε το εργαλείο του όπως έπρεπε μαλάκας-, και τραβάνε τον καθένα ,να τον χωρέσουνε στο κοστουμάκι.
Είμαι σίγουρη πως ξέρεις απολύτως τι αισθάνεσαι, και πως το μικρότερο κακό από όλη αυτή την ιστορία, είναι που δεν έχεις περίοδο.
Κάποιος χέστηκε.
Ζεις ρε.Και θα ζήσεις.
Όσο για τις καταθλίψεις και τις υστερίες των γυναικών με το πρόβλημα....
όποιος καταδέχεται να νιαουρίζει και να χαιδευτεί, χαιδεύεται.
Αυτό ξέρω να λέω εγώ.

doctor said...

Μήπως δεν θα έπρεπε να το λες σε ανθρώπους που το μυαλό τους βρίσκεται ακόμη στο 1950;

Δεν βαριέσαι ν'ακούς τις ίδιες παπαριές από όλους αυτούς;

Πάντως σε παραδέχομαι για τον ρεαλισμό και την λογική που διακατέχει τις σκέψεις σου!

doctor

patsiouri said...

-Island: Όχι, δε με ενοχλεί ιδιαίτερα, και το καλοκαίρι που ίσως θα με ενοχλούσε είχα μαυρίσει και σχεδόν δε φαινόταν..μπορεί να το σκεφτώ αργότερα σε περίπτωση που προοδεύσει κι άλλο η επιστήμη και θα γίνει με laser, για νυστεράκι ευχαριστώ, δε θα πάρω!

-Ceralex: Αυτό με το νόημα της ζωής είναι περίεργη ιστορία, είναι διαφορετικό φαντάζομαι για τον καθένα πλην κάποιων απαραίτητων συστατικών όπως λχ η υγεία...απλά όπως δεν επιβάλλω εγώ σε κανέναν αυτό που έχει η δεν έχει σημασία για μένα, έτσι και τσαντίζομαι όταν προσπαθούν να μου τα επιβάλλουν άλλοι...

-Κατουρημένη ποδιά: Κι'αυτοί που τη φιλούν που ξέρουν σε ποιά μεριά να σκύψουν???

-Νίκος Κ: Δε νομίζω μωρέ να το λέει για κακό, που ξέρεις τι έχουν δεί και εκείνου τα μάτια του!!

-Άτρον:"Κατά βάση νομίζω ότι τρομάζουν, όπως τρομάζουν με οτιδήποτε δεν ανήκει στο κοπάδι. Είσαι διαφορετικός? Είσαι απειλή! Πρέπει να γίνεις ίδιος αλλιώς δεν ξέρουμε πως να σε χειριστούμε."

Να στείλουμε σ'ένα φόρουμ ψυχολόγων την ερώτηση για το πώς γιατρεύεται αυτή τους η πάθηση γιατί έχουν καταντήσει κούραση???( Όχι στη δική μου περίπτωση, γενικώς...)

patsiouri said...

-Mαρίνα: Αχ...
1: Καπνίζω...αλλά όχι πάρα πολύ. Κρασιά δεν πίνω, το σιχαίνομαι, 3-4 βοτκίτσες τη βδομάδα καταναλώνω!

2: Νερό πίνω πάρα πάρα πολύ...διατροφή όμως..γκουχ γκουχ!!

3: Καθαρισμούς κάνω και σε αισθητικό και μόνη μου στο σπίτι, ηλιοθεραπεία κάνω αρκετή αλλά με πετσέτα στη μούρη και από περπάτημα και σκάλες έχω γίνει λάστιχο! Δεν οδηγώ ούτως η άλλως! Γυμναστική δεν κάνω αλλά πρέπει ν'αρχίσω για την οστεοπόρωση...

4: Ευτυχώς έχω καλά γονίδια από τη μαμά μου που είναι 62 και φαίνεται για 40!

-Κούλπα: Προς το παρόν μια χαρά είμαι και αν κάποτε μελαγχολήσω σίγουρα δε θα φταίει αυτό!

-Ανδρόγεως: Χα χα! Μου έδωσες ιδέα! Θα πάω και θα του πώ, η μάλλον θα του δείξω, πως από την πολλή αντρίλα που νιώθω να με γεμίζει έχω αρχίσει να ξύνω τ'αρ@@@@α μου! Θα τον ρωτήσω μάλιστα αν μπορώ να κάνω εμφύτευση γιατί η τεστοστερόνη μ'έχει κατακλύσει!

-Freedula: Α, όλα κι'όλα! Κι εγώ τις περνάω συνέχεια αυτές τις φάσεις που δεν έχω όρεξη να βγώ και να δώ άνθρωπο, που έχω νεύρα χωρίς λόγο, που κλαίγομαι για ένα κάρο μαλακίες, στη φύση μας είναι αυτά! (αν και από τότε που έφυγε η Καταραμένη τα νεύρα μου είναι πολύ καλύτερα!)

Και μη νομίζεις πως καμιά φορά κι'εγώ δεν πανικοβάλλομαι με μικρά πραγματάκια, πχ παρ'όλο που είμαι νέα το να μείνω χωρίς δουλειά είναι ένας από τους χειρότερούς μου εφιάλτες...ή αν ο μη γένοιτο πάθει κάτι το σκυλάκι μου δεν πρόκειται να το δώ λογικά σε στύλ "Σκύλος ήταν, έζησε 15 χρόνια, πόσο πια..." αλλά θα κλειστώ μέσα ένα χρόνο και θα σας πρήζω μαζί με τα μάτια μου.Επίσης το ομολογώ πως θα φρίκαρα αν μου έκοβαν το στήθος.Η και το μικρό δάχτυλο.

Απλά έτυχε το συγκεκριμένο να το θεωρώ ηλίθιο και με πειράζει που οι περισσότεροι το παίρνουν σοβαρά.
Η αλήθεια είναι πως εχω αρχίσει να πιστεύω πως είμαι γεννημένη να ζω χωρίς περίοδο και πως η φύση μάλλον έκανε τη δουλειά της μια χαρά( αν και της χρωστάω κάτι νυστέρια..)

patsiouri said...

-Biologist:Ε, όχι κι έτσι! Μη νομίζεις πως είμαι καμιά ηρωίδα, αν μ'έβλεπες πως έσκουζα στο νοσοκομείο πέρισυ γιατί όλα καλά αλλά το σωματικό πόνο δεν τον παλεύω, θα άλλαζες γνώμη!

-Δήμητρα: ¨Οχι, δεν είναι στην κοιλιά, την τρώω από πίσω στη μέση.
Αυτές που λές νομίζω πως είναι πολύ μικρές και τις κάνουν για ορμόνες, αν δεν κάνω λάθος.
Όσο για το Φρόυντ, χα, χτύπησες φλέβα! Έχω κάνει πολύ ψυχολογία στη σχολή και δεν την υποτιμώ εντελώς, αλλά για το συγκεκριμένο το είχα σκεφτεί πολλές φορές πως έπρεπε να βαρέσει καμια μαλακία για να ξελαμπικάρει!

-Doctor:
"Μήπως δεν θα έπρεπε να το λες σε ανθρώπους που το μυαλό τους βρίσκεται ακόμη στο 1950;"

Μα σ'αυτούς ειδικά χαίρομαι να το λέω γιατί γουσταρίζω τρελά που τους βλέπω και φρικάρουν...(το έχω δοκιμάσει σε πολλές ενοχλητικές θείες που με ρωτάνε πότε θα βάλω μπρός τη μηχανή και κάνοντας την απελπισμένη τους εξομολογούμαι πως τώρα πια είναι δύσκολο γιατί δεν έχω περίοδο. Αν δείς τη φάτσα τους εκείνη την ώρα θα πέσεις κάτω από τα γέλια!
έτσι για να μάθουν να κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις...(μα υπάρχει ακόμη κόσμος που ρωτάει επίμονα τα ζευγάρια που είναι πάνω από 5 χρόνια παντρεμένοι γιατί δεν έχουν παιδί, ήμαρτον!)

Αυτό που με πειράζει είναι πως την ίδια φρίκη έχουν φάει και κάποια άτομα που εκτιμώ και ομολογώ πως δεν το περίμενα.Π.χ ο γιατρός.

demetrat said...

Εγώ ήμουνα από την αρχή σίγουρη γιαυτόν το μαλάκα πως είναι αρρωστομαλάκας, και να δεις που τώρα έχει γίνει κίνημα το αντιφρόυντ.
Άει στο διάλο το άρρωστο που μας γάμησε με τη μάννα του.
Εμένα με το ζόρι προσπαθούσε επι μήνες ο ψυχολογος να με πείσει πως έχω οιδιπόδειο, παρόλη την αντίσταση μου.
Στο τέλος μου είπε,είχες δίκιο , δεν έχεις.
εξη μήνες σκούζω ρε μαλάκα πως δεν έχω , τώρα το κατάλαβες.
Μακρυά -μακρυά, φίλους έχεις, μιά χαρά θάναι όλα.

υ.γ
Σούχω μιά ερώτηση στο μπλογκ μου, που πολύ θα ήθελα να μάθω την απάντησι.
δ

maria λεμονατη! said...

μη μασας κοπελα μου με ολους τους προβλεπομενους...

cinderella said...

Εμένα πάλι πολύ φυσιολογική μου φαίνεται η στάση σου. Μου φαίνεται πολύ λογικό να μην έχεις μελαγχολία επειδή δεν είσαι μια μέρα το μήνα κάθε μήνα στο κρεβάτι με τρομερούς πόνους.
Μου φαίνεται λογικό να χαίρεσαι που δεν ορίζει τη ζωή σου ο κύκλος σου αλλά εσύ η ίδια κι οτι στην τελική ξέρεις οτι αν και όποτε θελήσεις θα μπορέσεις έστω και με κόπο (όπως πιαθνότατα όλες μας ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε) παιδί.
Το βασικότερο όμως που σκεφτόμουνα διαβάζοντας το κείμενο σου είναι πόσο ξεπερασμένες ιδέες κυκλοφορούν για το τί εστι γυναίκα σήμερα. Η περίοδος δεν κάνει τη γυναίκα. Πάλι καλά που εσύ τουλάχιστον το έχεις πιάσει το νόημα και είσαι μια χαρά. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου σφυρίξει στο δρόμο, κλείσε το μάτι περιπαικτικά. Ξέρεις γιατί! Φιλιά πολλά!!

ο δείμος του πολίτη said...

Μη νομίζεις ότι διαφέρουμε πολύ από τι θέση σου με τη γυνάικα μου. Θέλω ένα παιδί, αλλά δεν το έχω αυτοσκοπό ώστε να σκάσω κιόλας. Εξάλλου, υπάρχουν και για υιοθεσία και τόσα άλλα μπορούν να γίνουν σήμερα πια.

Trioza Urticae said...

Μάθημα ζωής δεν εννοώ ότι το παίζεις ήρωας με ύφος "θα πω κάτι cool, ακούστε". Και για να μην παρεξηγηθώ, αναδιατυπώνω. Μ' αρέσει ό τρόπος που γράφεις. Κάνεις τα δύσκολα απλά. Σου λένε ΕΧΕ κατάθληψη και συ τους βγάζεις τη γλώσσα! Πώς να το πω, σ' αυτό ίσως να μοιάζουμε. Αστους να λένε. Αυτοί σκέφτονται με στατιστικές και συ με μυαλό!
:) Take care να μην πάθεις τπτ σοβαρό κι άξιο λόγου και αναφοράς!
Γιατί υπάρχουν κ σοβαρά προβλήματα...!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Είμαι ήδη πολύτεκνος και αναρωτιέμαι "εγώ πότε θα γίνω μάνα"; Μηπως ψάχνομαι για πρόβλημα;

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Μπράβο patsiouraki.Θελει δυναμη ψυχης ολο αυτο..Δεν είναι εύκολο.

M said...

Catch-22 μου θυμίζει η νοοτροπία του γιατρού σου!

nyctolouloudo said...

Κοίτα να δεις...πριν από μερικά χρόνια, με κάποιο τραγικό γεγονός στην ζωή μου σταμάτησε ξαφνικά και σε μένα η περίοδος. Νόμιζα ότι ήμουν έγκυος, και άρχισα να μετράω στα φύλλα μιας μαργαρίτας τους "μελλοντικούς πατεράδες..." έκανα το ένα τεστ μετά από το άλλο αλλά ευτυχώς για μένα δεν ήμουν έγκυος! Ο γιατρός ήθελε να σε ντοπάρει με ορμόνες.... για να μη έχω είπε προβλήματα υγείας και ψυχολογικά...
Του είπα στα ανοιχτά "γιατρέ μου άι και γμσ σου, έτσι και αλλιώς τίποτα δεν κατάλαβες από τα προβλήματα που είχα στις δύο εγκυμοσύνες μου, τα έκανες θάλασσα, δεν παίρνω τίποτα, γεία σου "
Πάντως ούτε προβλήματα υγείας έχω μέχρι τώρα, ούτε έγινε σαν σάπιο μήλο το δέρμα μου, ούτε ψυχολογικά με προβλημάτησε, ούτε σε καταθλιψη και στα μαύρα πανιά έπεσα. Το έχω καταευχαριστηθεί.
Ποτέ δεν πονούσα, μόνο που είχα κάθε 15 ημέρες πολύ αίμα αλλά μόνο για 2 ημέρες...
Αλλά οι περισσότεροι άντρες και ειδικά αν είναι γιατροί είναι μεγάλοι μλκ, ηλίθιοι και για τα μπάζα!
Ξέρεις τι μου είπε ένας φίλος μου έλληνας γιατρός ; ό,τι εάν η γυναίκα δεν έχει περίοδο τότε παύει να έχει θηλυκότητα, να είναι γυναίκα και είναι κάτι ουδέτερο....
δηλ, οι άντρες που δεν τους...(και είναι πολλοί και σε μικρές ηλικίες 36 + )δεν είναι άντρες; είναι κάτι το ουδέτερο;
Όποιος έχει πρόβλημα με μία γυναίκα που δεν έχει περίοδο, έχει μεγάλο πρόβλημα στο μυαλό του...
Και πέσε στον γιατρό σου ότι ανήκει και αυτός στην βαθμίδα των ηλιθίων εάν νομίζει ό,τι οι μεγαλύτερες γυναίκες που σταμάτησαν να έχουν περίοδο ζούν μέσα στη δυστυχία!!
Και αν υπάρχουν γυναίκες που αισθάνονται έτσι και το παίζουν αχ! είμαι στην κλιμακτήριο, αχ! δεν μπορώ, αχ!τα νεύρα μου, αχ! θέλω να με προσέξετε και πούτσες μπλε , ανήκουν και αυτές στην ίδια συνομοταξία....
Όσο για τους ψυχολόγους είναι στην μόδα...οι Αμερικάνοι έχουν 2-3 ο καθένας. Και αφού η κοινωνία μας έγινε ένα σκατό μεγάλο το ρίχνουμε στην ψυχολογία!

ΠΣ, δεν πιστεύω στην ψυχοανάλυση αλλά στον βάτραχο που μόνο με την δική του δύναμη χτυπώντας το γάλα που έπεσε μέσα το έκανε βούτυρο και μπόρεσε να βγει....

Skouliki said...

ρε φιλεναδα.... ολα καλα ..το χαμογελο ειναι η ουσια...η καρδια δεν εχει καμια σχεση με ολα τα αλλα

φιλακι ρε και ασε τους μαλακες δεν διορθωνονται λεμε

patsiouri said...

-Δήμητρα: Βοήθησα καθόλου με την ερώτηση?????

-Μαρία Λεμονάτη: Μωρέ δε μασάω, κουβέντα να γίνεται!

-Cinderella: Όντως, πρέπει τις γυναίκες που δεν έχουν περίοδο κάποιοι πρέπει να τις βλέπουν σαν τους άντρες που δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο! Κάτι τρέχει!

-Δείμος: Αν έρθει η ώρα που θα το θέλετε 100% είμαι σίγουρη πως θα το έχετε! Εύχομαι το συντομώτερο γιατί σου αξίζει να μεγαλώσεις παιδί, τόσοι άχρηστοι μεγαλώνουν και δε θα εχεις εσύ??

patsiouri said...

-Βiologist: Ακριβώς επειδή τα έχω δει τα σοβαρά, είχα μια σκασίλα γι'αυτό που συμβαίνει τώρα...

-Dionysos: Α χα χα, έχεις ακούσει Πανούση, η πρώτη μάνα τραβεστί?????

-Νίκος: Ε, δεν είναι και δύσκολο!

-Μ: Τί είναι ρε συ το Catch 22??? Δεν έχω ιδέα!

-Νυχτολούλουδο: Αχ, πόσο συμφωνούμε...λυπάμαι μόνο για το τραγικό γεγονός που σου έκοψε την περίοδο γιατί όντως πρέπει να ήταν ασύλληπτο για να σου κάνει τέτοια ζημιά...
Άκου εκεί ουδέτερα όντα!
Πραγματικά η νοοτροπία του κόσμου και των γιατρών συγκεκριμένα είναι για τα μπάζα...

-Σκουλήκι: Δε διορθώνονται, δε διορθώνονται αλλά τ'αρχίδια μας τα σπάνε..τους ενοχλήσαμε εμείς????????/

diva said...

Δεν παίζεσαι λέμε!

Respect

(ε και καλημέρα)

demetrat said...

Βασικά , εγώ θα ήθελα την απάντησι από σένα, μιά και έχεις άποψη .
Όχι παραπομπή σε άλλον.
Τις ήξερα αυτες τις αποψεις, φαίνονται αληθοφανείς, υπάρχουν όμως και άλλες αληθοφανείς και εμπεριστατωμένες, και δεν εννοώ βέβαια του καρατζαφέρη, για όνομα το θεου.
δ

patsiouri said...

-Diva: Να'σαι καλά, καλημέρες!

-Δήμητρα: Δεν έχω άποψη, να σου πω την αλήθεια δεν το'χω ψάξει γιατί δε μ'απασχολεί καθόλου από που προέρχεται αληθινά ένας λαός...το ίδιο ισχύει και για την αφεντιά μας εννοείται!

Stefanos said...

Αμα περιμένεις από μένα σοβαρό σχόλιο εδώ, άστο, διάβασε αλλού :P
Δεν έχεις περίοδο ε. Δηλαδή, δεν παίζει γκρίνια και απαλεψιά κάθε μήνα. Και τέρμα η ορμονική τσιγκολελέτα που πρέπει να ανεχόμεθα εσαεί.
Κάτσε κει που σαι, πάω να πάρω λουλούδια, βέρα και σου ρχομαι!!!!

marilia said...

Ζουρλό! Ε, ζουρλό!!! :):):):):)

Φιλί!

Anonymous said...

αν "νιώθεις γυναίκα" όταν είσαι σαν άχαρο μπαλόνι, με δύο κρεματσουλόβυζα και μία γουρουνοκοιλάρα έχοντας συν τοις άλλοις εκατομύρια σπυρούκλες στη μετωπάρα σου Ε ΤΙ ΝΑ ΠΩ.
Σόρυ κιόλας, αλλά απορώ ΠΟΙΟς μαλάκας ή ΠΟΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑΡΑ σκέφτηκαν ότι όταν ΓΑΜΙΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ, ΓΑΜΙΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ, ΓΑΜΙΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ, το έθεσες πολύ σωστά) ΚΑΙ ΔΕ ΓΑΜΙΕΣΑΙ ΣΤ'ΑΛΗΘΕΙΑ "νιώθεις γυναίκα" !!!

έλεος δλδ! :)

âlex said...

Aπίστευτο, ούτε εγώ έχω περίοδο!
We are so great together!

patsiouri said...

-Estarian
Ει, πού είσαι??? Η Κα Κοκοβίκου περιμένει!!

-Μαριλία: Φιλούμπες και σε σένα κοριτσάκι!

-Μ13: Σου βγάζω το καπέλο! Τις παπαριές που έγραφα μια ώρα, τις συνόψισες σε 2 γραμμές!

-Αλεξ:
Ν'αρχίσω να τραγουδάω και Ρουβά??? Όλα καλά???

Anonymous said...

Γνωσιακές-συμπεριφοριστικές μέθοδοι τραιναρίσματος επεξεργασίας αρνητικών σκέψεων, πεποιθήσεων και ενδιάμεσων πεποιθήσεων (προέλευσης Α. Beck)

1. Εντοπισμός αρνητικής σκέψης (π.χ. μήπως δεν είναι γνωσιακή θεραπεία, αλλά θεραπεία της κυράς μας της μαμμής). Καταγραφή της. Σε περίπτωση μη εντοπισμού συγκεκριμένης αρνητικής σκέψης, γίνεται συζήτηση για αρνητικές σκέψεις των παχύσαρκων, έστω και αν ο θεραπευόμενος είναι πετσί και κόκαλο.

2. Παρουσίαση στον θεραπευόμενο ενός φύλλου χαρτιού με παιδαριώδη σχηματική απεικόνιση και επεξήγηση αρνητικών σκέψεων, με τίτλους που δεν βγάζουν κανένα νόημα. Συζήτηση αδυναμίας του θεραπευόμενου να καταλάβει τι διάολο σημαίνουν αυτά. Διαβεβαίωση του θεραπευτή ότι 99 στους 100 ασθενείς του (SIC) καταλαβαίνουν με την πρώτη περί τίνος πρόκειται και συνεργάζονται καταγράφοντας σκέψεις τους. Επίκληση του επιχειρήματος ότι και στο Ινστιτούτο χρησιμοποιούν την ίδια σελίδα.

3. Πρόταση για βιβλιοθεραπεία. Υπόδειξη βιβλίων, που μιλούν όμως για γνωσιακή θεραπεία και όχι εκείνη της κυράς μας της μαμμής. Συνειδητοποίηση από τον θεραπευόμενο ότι έχει μπόλικες αρνητικές σκέψεις. Καταγραφή τους. Παρουσίασή τους στο θεραπευτή. Αμηχανία του θεραπευτή («Μα εγώ μετά βίας βγάζω μία αρνητική σκέψη από τους πελάτες μου και εσείς μου φέρατε τόσες!»–Θα κάνει πως ξέχασε τι έλεγε προηγουμένως για τους 99 στους 100).

4. Υπόδειξη στο θεραπευόμενο να βάλει σε διαφορετικές στήλες τις αρνητικές σκέψεις και να συμπληρώσει όλες τις στήλες (Assumptions, ενδιάμεσες αρνητικές σκέψεις, πεποιθήσεις, ενισχυτικά γεγονότα για την εμπέδωση των πεποιθήσεων, αμφισβήτηση, εναλλακτική πρόταση, πως αισθάνεσαι μετά την πρόταση που έκανες εσύ ο ίδιος). Αφιέρωση ειδικής συνεδρίας για την διευκρίνιση ότι core beliefs ερμηνεύεται στα ελληνικά «πυρηνικές πεποιθήσεις» και όχι «κεντρικές πεποιθήσεις». Επεξήγηση ότι έτσι το ερμηνεύουν στο Αιγινήτειο και επομένως έτσι είναι η ελληνική γλώσσα. Παράθεση επιχειρήματος ότι core ερμηνεύεται μόνο πυρήνας, πυρηνικό, στο αγγλοελληνικό λεξικό Divry’s (=Γεωργίου Κωνσταντοπούλου εκ Δίβρης).

5. Χωρίς να εξεταστούν οι ήδη εντοπισθείσες αρνητικές σκέψεις, ψάχνουμε και για άλλες. Αναπομπή της λίστας στο θεραπευόμενο με υπόδειξη για πιο γεωμετρικά καλαίσθητη σχεδίαση των στηλών των βαθμών επεξεργασίας κάθε αρνητικής σκέψης. Επανυποβολή στο θεραπευτή σε επόμενη συνεδρία.

6. Self disclosures του θεραπευτή προς το θεραπευόμενο, ώστε ο τελευταίος να καταλάβει τι λάθη κάνει και να τα γράψει. Να γράψει και τις αμφισβητήσεις που θα κάνει ο ίδιος στις δικές του αρνητικές σκέψεις, καθώς και πόσο ωραία νιώθει τώρα που έκανε τη δουλειά όλη μόνος του.

7. Συζήτηση, κατόπιν απορίας του θεραπευόμενου για την Judith Beck και το Βιβλίο της Εισαγωγή στη Γνωσιακή Θεραπεία-Cognitive Therapy, Basics and Beyond, ως προς ανάγκη δόμησης της συνεδρίας, εξαγωγή συμπερασμάτων, σύνδεση με την προηγούμενη συνεδρία, ανάγκη να συνοψίσει ο θεραπευόμενος στο τέλος της θεραπείας τι κατάλαβε και τι δεν κατάλαβε, διαδικασία με οποία οδηγούμαστε από την αρνητική σκέψη στην ενδιάμεση πεποίθηση και μετά στην πεποίθηση. Θα πρέπει να εξηγηθεί στο θεραπευόμενο (αφού συμπληρωθούν τουλάχιστο 65 ώρες συνεδριών) ότι αυτά δεν είναι απόλυτα («Ναι, υπάρχουν ορισμένοι άκαμπτοι συνάδελφοί μου που ακολουθούν αυτή τη δομημένη τεχνική. Όμως έχει γραφτεί – πού; στον Τηλεθεατή;- ότι αυτό κουράζει τους ασθενείς, και πράγματι όλοι οι ασθενείς μου, μου έχουν έρθει παρακαλώντας με, ικετεύοντάς με να μιλάμε ελεύθερα γιατί δεν αντέχουν αυτή τη δόμηση. Εγώ επειδή ενδιαφέρομαι πραγματικά για αυτούς και τους αγαπάω, δεν κάνω δόμηση, για το καλό τους»)

8. Συζήτηση για άλλο είδος θεραπείας που έμαθε ο θεραπευτής ότι κάνουν στο εξωτερικό, και το οποίο έχει σχέση με τη γνωσιακή θεραπεία επειδή δίνει απαντήσεις π.χ. γιατί ο ασθενής νιώθει κατώτερος, ή ότι τον δουλεύουν.

9. Ανακάλυψη ότι υπάρχουν στο φάκελο του θεραπευτή πολλές δεκάδες αρνητικών σκέψεων που λιμνάζουν επί μήνες, χωρίς να έχουν συζητηθεί. Επιχειρήματα για ανατροπή των ισχυρισμών του θεραπευόμενου («Μα εσείς φταίτε για τη διαχείριση του χρόνου, εγώ απλώς συζητάω αυτά που φέρνετε εσείς στη συνεδρία! Κοιτάξτε πως χαμογελάω σαν αυθόρμητο παιδί!»).

10. Ο θεραπευόμενος θα μπορούσε να επικοινωνήσει με με e-mail με άλλο γνωσιακό συμπεριφοριστικό θεραπευτή, πρώην μπάτσο, και να λάβει την απάντηση («Στη γνωσιακή θεραπεία υπάρχει πάντα δομή, επαγγελματικότητα και πάντοτε σαφής χρονικός ορίζοντας»). Η φράση «σαφής χρονικός ορίζοντας», μπορεί να χτυπήσει σαν καμπάνα στο μυαλό του θεραπευόμενου. Επικοινωνία με το θεραπευτή του.

11. Ο θεραπευτής μπορεί να στείλει μήνυμα SMS στο θεραπευόμενο, να μη ζητάει σαφή χρονικό ορίζοντα, επειδή «έχει διαταραχή προσωπικότητας» (πρώτη φορά να του το πει με SMS) και επομένως έχει «πολλή, πολλή, πολλή δουλειά ακόμα!»

12. Ο θεραπευτής, χωρίς να ακολουθήσει τη μέθοδο που περιγράφει η Judith Beck, για μετάβαση από αρνητικές σκέψεις σε ενδιάμεσες πεποιθήσεις, πρέπει να πετάξει στη μούρη του θεραπευόμενου ό,τι «πυρηνικές» πεποιθήσεις πρέπει να έχει (προσέξτε –όχι «έχει») ο θεραπευόμενος, αφού του έχει διαγνώσει τη συγκεκριμένη διαταραχή (ίσως να είναι η συγκεκριμένη διαταραχή που έχει αναλάβει σαν εργασία να παρουσιάσει σε ομήγυρη εκλεκτών θεραπευτών, οπότε ο πελάτης γίνεται guinea pig). Έτσι, θέλει δεν θέλει, ο θεραπευόμενος έχει δύο επιλογές ή να κάνει το θύμα, αποδεχόμενος πεποιθήσεις που δεν του πάνε, ή να πάει αλλού. Μπορεί ο θεραπευόμενος να ρωτήσει με e-mail μια άλλη θεραπεύτρια τι να κάνει. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνη θα πρέπει να του απαντήσει, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το θεραπευτή σας. Αν πάτε σε άλλο θεραπευτή μην παραλείψετε να του αναφέρετε το λόγο διαφωνίας σας με τον προηγούμενο».

13. Ο λόγος του προηγούμενου είναι προφανής. Για την περίπτωση που ο θεραπευόμενος το κρύψει από το νέο θεραπευτή του, θα πρέπει να ζητηθεί εκ των προτέρων από τους συναδέλφους να δείξουν συναδελφική αλληλεγγύη. Κανένας δεν πρέπει να δέχεται άνθρωπο που υποτίμησε τη διάγνωση και διαδικασία –καλή ή κακή- άλλου συναδέλφου.

14. Μπορεί να γίνει δεκτό αίτημα του θεραπευόμενου για γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία μέσω μερικών e-mails, επι αμοιβή. Φυσικά στην αμοιβή περιλαμβάνονται 40 λεπτά για τη λήψη του μηνύματος και άλλα 40 λεπτά για την αποστολή της απάντησης, επειδή το computer του θεραπευτή είναι αργό και καθυστερεί στην πρόσβαση στο Ιντερνέτ και θα το αλλάξει ….. το Μάιο. Το περιεχόμενο των απαντητικών μηνυμάτων πρέπει να περιέχει μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις, χωρίς να οδηγεί σε κάποιο γνωσιακό συμπέρασμα. Παράλληλα να του μαθαίνει μερικά κόλπα για να θυμάται ονόματα (π.χ. για να θυμάσαι τον Γαβριήλ Γαβριηλίδη, να έχεις στο μυαλό σου το ΓΑΒ-ΓΑΒ του σκύλου).

15. Θα πρέπει να καταγγελθεί σαν απαράδεκτη η άποψη της Judith Beck, σύμφωνα με την οποία «είναι δυνατόν να υπάρχει και αρνητική σκέψη που να είναι αληθινή και στην περίπτωση αυτή ο θεραπευτής αντί να την αμφισβητεί, βοηθάει τον θεραπευόμενο να επιλύσει το βασικό του πρόβλημα». Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση το γνωσιακό θεραπευτή που έχει σαν στόχο του να δουλεύει μόνο από τα συγκεκριμένα γνωστικά λάθη, τα οποία έχουμε μάθει απέξω κι ανακατωτά. Διαφορετικά ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και ….. Δεν είναι δουλειά του γνωσιακού θεραπευτή να ασχολείται με άλλο πρόβλημα (π.χ. αν έχασε τη δουλειά του ο θεραπευόμενος) εκτός από το να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τις στάνταρντ αρνητικές σκέψεις που κάνει.

16. Μπορεί τέλος να ανακαλύψει ο θεραπευτής (με καθυστέρηση 3 μηνών) ότι έχει ξεχάσει συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο είχε υποσχεθεί να διορθώσει ως προς τη διαδικασία των αρνητικών σκέψεων. Τότε του λέγει «α νόμιζα ότι τα κάνατε με άλλο θεραπευτή το καλοκαίρι!».

17. Τελευταίο επιχείρημα, μετά από 70 ώρες συνεδριών, ο θεραπευτής μπορεί να πει «ε, αν τελικά δεν είστε ευχαριστημένος από την προσέγγισή μου, μπορείτε να πάτε σε άλλο θεραπευτή» (έχοντας βέβαια φροντίσει να σαμποτάρει επιτυχώς μια παρόμοια προσπάθεια προσέγγισης άλλου θεραπευτή). Αν ο θεραπευόμενος ζητήσει από το θεραπευτή του να του συστήσει κάποιον άλλον, εκείνος πρέπει να κάνει πως δεν ξέρει κανέναν. Μπορεί να προσποιηθεί μόλις γύρισε από σπουδές που έκανε στη Μαδαγασκάρη και δεν ξέρει ούτε έναν.

18. Οι θεραπευτές δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα όταν διαχειρίζονται αρνητικές σκέψεις με αυτό τον τρόπο. Με τη διαδικασία αυτή ο θεραπευόμενος θα ξεχάσει την αρχική αιτία που τον ενοχλούσε και θα έχει αγανακτήσει με το θεραπευτή του (=θα μπορούσε να αποτελέσει κάποια βερσιόν ομοιοπαθητικής!) Επίσης, όταν ο θεραπευόμενος πάψει να αγανακτεί κατά του θεραπευτή (που δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα και δεν νιώθει ποτέ άσχημα για το «έργο» του), σημαίνει ότι είναι κοντά στο τέλος της θεραπείας.

19. Γενικά ο Γνωσιακός θεραπευτής πρέπει να είναι ένα αυθόρμητο παιδί, απαλλαγμένο από οποιοδήποτε αίσθημα ενοχής, ευχάριστο στην παρέα του, που θα αντιμετωπίζει τα πάντα με ένα χαμόγελο και δεν θα κρατάει άσχημες σκέψεις στο κεφάλι του.

Anonymous said...

Ο Θεσμός της χρηματικής εγγύησης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ακούσατε καλά, διαβάστε το παρακάτω με τα λόγια της θεραπεύτριας που το αναλύει και στη συνέχεια υπάρχει για πρακτική ένα θεατρικό έργο):


Το αντικείμενο της εγγύησης θα επιστραφεί μετά το τέλος της θεραπείας….
…………..
Μα και αυτός είναι ο ρόλος της χρηματικής προκαταβολής, δηλαδή αν εσείς για κάποιο λόγο, κάτι θυμώσετε, αυτό που λέγαμε την προηγούμενη φορά, ή δεν είστε πολύ καλά, έχετε κατάθλιψη και αποφασίσετε στο ξαφνικό να σταματήσετε, το οποίο δεν θάτανε καλό για σας στο ξαφνικό. Λοιπόν ποια είναι η διαφορά το να σκεφτείτε αχ αν το σταματήσετε στο ξαφνικό δεν θα πάρετε καθόλου το αντικείμενο; Ενώ στην άλλη περίπτωση…
…………..
Φαγωθήκατε με το Rolex!
……………
Ναι το είπα, αλλά…
………..
Επειδή είναι πολύ ακριβό….

Ναι…
…..
Η ερώτησή μου ήταν η εξής….
………
Ναι αλλά εδώ όμως είναι και το όλο πιο επίλυτο και αποτελεσματικό σχήμα του να υπάρχει, ότι από τη μια μεριά δεν χάνετε κάτι, από την άλλη όμως υπάρχει ένα πρόχωμα ότι από την απόφασή σας την ξαφνική, αυτή η απόφαση, να της δοθεί κάποιος χρόνος να αναθεωρηθεί. Αν σας πιάσει μια κατάθλιψη, να υπάρχει αυτός ο αρκετός χρόνος κάπου λίγο να το ξεπεράσετε ερχόμενος για ακόμα δυόμισι μήνες, ακόμα και αν δεν έχετε τόση διάθεση. Ή αν είστε θυμωμένος να πιεστείτε να έρθετε ακόμα και αν είστε με σκοπό αυτός ο θυμός να σας φύγει. Όχι δηλαδή που πήρατε μια ξαφνική απόφαση θυμώσατε και κλειστήκατε στο καβούκι σας. Αλλά και ότι αναγκάζεστε μια και σώνει και καλά τ άχετε πληρώσει νάρχεστε, ώστε να δουλέψουμε λίγο αυτό το θυμό. Εδωπέρα γι’ αυτό είναι το θέμα ότι να υπάρχει το πρόχωμα το χρηματικό γιατί στις άλλες περιπτώσεις (π.χ. που έχει δοθεί μια πολύτιμη γούνα) του αντικειμένου είναι ένα αντικείμενο που πάει, το αντίστοιχο ξέρετε ποιο θάταν; Να σας πώ: Μου το λέτε τώρα, ξαφνικά; Το αντίστοιχο θάταν να σας πω Κοιτάχτε θα σας το δώσω αλλά μετά από τους μήνες που εγώ θεωρώ ότι χρειάζεστε ακόμα να κάνετε θεραπεία.. Πόσο…. Έτσι κι αλλιώς το χρηματικό τα 500 Ευρώ ήτανε για 3 μήνες.. Τι 3 μήνες, για 2 ½ μήνες.
…….
Ωραία το ρολόϊ, 3.000 Ευρώ, αντιστοιχούν σε πόσες βδομάδες θεραπείας……. 50 φορές, 50 βδομάδες ίσον ένας χρόνος. Είναι λοιπόν σαν να σας λέγω, αν εγώ έχω πάρει την εγγύηση του ενός ρολόϊ, κανένα πρόβλημα, απλώς για τις επόμενες 50 βδομάδες ,, χα, χα, θα ερχόσαστε στη θεραπεία. Και αυτή είναι η ………
…..
Θα πληρώνετε τις θεραπείες…..
………
Ναι αλλά θα την κάνετε τη θεραπεία, δεν θα πληρώσετε τη θεραπεία χωρίς να την κάνετε..
………….
Αν είχατε το ενέχυρο…. Αν εσείς μου δίνατε το Rolex, και μου λέτε………..
……………….
Κοιτάξτε, μα η λογική ήταν ότι επειδή το Rolex κάνει αρκετά χρήματα, θυμάστε που σας είχα πεί ότι συνήθως χρησιμοποιείται ένα ποσό γύρω στα 2.000 Ευρώ, έτσι; .. το οποίο περίπου αντιστοιχεί σε ένα εξάμηνο. Σκεφτείτε τα 1.500 Ευρώ αντιστοιχούν σε 6 μήνες. Λοιπόν, εκτός της περιπτώσεως που συμβεί ένα έκτακτο γεγονός, ότι η θεραπεία σας, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 1 χρόνο. Όταν ξεκινάμε τη θεραπεία λέμε, στην περίπτωσή σας, δεν υπάρχει περίπτωση σε λιγότερο από ένα χρόνο, νάχετε ένα αποτέλεσμα. Το ενέχυρο που μου δίνετε αντιστοιχεί σε χρήματα που θα δώσετε ένα χρόνο, ώστε εσείς να δεσμευτείτε και να μη φύγετε πριν από τον ένα χρόνο.
…………….
Όχι, όχι. Αλλά θέλω να πω ως μίνιμουμ.
……………
Και απλά είπα ότι εσείς έχετε… Θέλω να πω ως μίνιμουμ και γι’ αυτό μιλούσα για την εγγύηση που αντιστοιχεί σε ενός χρόνου θεραπεία. Ε. έλεγα λοιπόν προγράμματα λοιπόν που είναι προγράμματα συγκεκριμένα ενός χρόνου, το ενέχυρο αντιστοιχεί σε ενός χρόνου χρήματα, και δίνεται και μετά τη λήξη της θεραπείας. Αυτό λέω πολύ απλά, όταν η θεραπεία είναι ενός συγκεκριμένου χρόνου. Λοιπόν, τώρα στη δικιά μας περίπτωση, είχαμε μειώσει το ποσό στους 2 ½ μήνες. Λοιπόν. Και είχα πει το εξής. Είναι σίγουρο ότι στους 2 ½ μήνες δεν είναι αρκετοί. Αλλά σας δίνω εσάς ένα flexibility ώστε αν για τον οποιοδήποτε λόγο, θέλετε προτού εγώ θεωρήσω ότι είναι κατάλληλος χρόνος να σταματήσετε, νάχετε αυτό το δικαίωμα, αλλά να μην τον έχετε το δικαίωμα και να το κόψετε έτσι ξαφνικά προτού περάσουν 2 ½ μήνες … αντί για ένα χρόνο που το κομμάτι της εγγύησης. Και για το λόγο ότι είναι, θα ήταν, πάρα πολύ ψηλό το ποσό για σας, για ένα χρόνο να τα δώσετε προκαταβολικά., το ποσό. Αλλά και γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε αν μη τι άλλο, μέσα σ’ αυτό το διάστημα των 2 ½ μηνών που έχετε εσείς ήδη πληρώσει, να μπείτε σε μια διαδικασία ν΄αλλάξετε γνώμη. ‘Ότι ή να σας περάσει η έντονη κατάθλιψη, και επομένως να μπείτε σε μια διαδικασία ν’ αλλάξετε γνώμη. Ή να σας περάσει η έντονη κατάθλιψη και επομένως να μπείτε σε μια διαδικασία να το ξαναπαλαίψετε, ώστε να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Γιατί βάζουμε λοιπόν το κομμάτι και της δικιάς σας βούλησης εκεί, διότι πως επίσης θα επηρεαστεί η θεραπεία, γιατί ο σκοπός της θεραπείας είναι και εσάς να σας βοηθήσει ώστε να αισθανθείτε καλύτερα. Όχι να σας δεσμεύσει σε κάτι, με εξωγενείς, ααα, έτσι, γιατί αυτό δεν θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη δικιά σας ψυχολογική υγεία (sic).
…………..
Και γι’ αυτό λοιπόν δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ενέχυρο που συζητάγαμε ήταν κάτι που το έχει ήδη ο πελάτης. Είναι κάτι δικό του. Δεν το έχει αγοράσει επί τουτου για τη θεραπεία.
……………..
Χα, χα, μετά που το παίρνετε το χρησιμοποιείτε μετά εσείς, δεν είναι κάτι που το αγοράζετε και μετά σας είναι άχρηστο εσάς. Άρα το αφήνουμε αυτό, γιατί δεν συμβαίνει κιόλας. Για να γίνουμε ξεκάθαροι ποτέ κανείς δεν αγοράζει κάτι που του είναι άχρηστο για να το δώσει στο θεραπευτή του και μετά να το πάρει πίσω. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει ήδη.
……………….
Ναι αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ορίζουμε εμείς όταν μου δίνετε το ενέχυρο, και ξεκινάει η θεραπεία, ορίζουμε ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα κρατήσει η θεραπεία. Και με βάση αυτό το χρονικό διάστημα ορίζουμε και το ποσό του ενεχύρου.
………….
Σκεφτείτε το εξής. Μου δίνετε ένα ενέχυρο που αντιστοιχεί σε ένα χρόνο και έχουν περάσει 10 μήνες. Και σεις…. αλλά ….. εσείς λοιπόν μου έχετε δώσει αυτό το ενέχυρο γιατί σας έχω πεί ότι αυτό το ενέχυρο αντιστοιχεί σε ένα χρόνο θεραπείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία, αλλά εσείς δεσμεύεστε για τον ένα χρόνο, το ενέχυρο έτσι κι αλλιώς δεσμεύει για ένα χρόνο, γιατί ένα χρόνο αντιπροσωπεύει. ……. Όχι γιατί και μετά αυτό γίνεται σε όλα τα παραδείγματα που σας είπα του ενεχύρου (της κόλλησε το ενέχυρο- δεν άνοιξε ποτέ ένα λεξικό να δει τι είναι το ενέχυρο; Και αυτοί οι συνάδελφοί της, τους τρέχαν τα σάλια που την έβλεπαν και δεν τη διόρθωναν;) ότι αν υπάρχει … σας είπα για παράδειγμα τα κέντρα αδυνατίσματος για βουλιμία (μπα, υπάρχουν;) που για ένα χρόνο .. τώρα αν εσείς στο δέκατο μήνα πείτε ότι θέλω να τελειώσω πιο γρήγορα απ’΄ τους δώδεκα, υποχρεωνόσαστε να κάνετε κι άλλους δύο ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος………
………………….
Χα, χα, χα,……….
…………
Α, δηλαδή εφόσον εσείς θα είχατε προπληρώσει για δύο τρείς μήνες εγώ δεν θα έδειχνα ενδιαφέρον, με σκοπό τι;………. Μα, για ένα λεπτάκι, δηλαδή εμένα δεν θα με συνέφερε να προχωρήσει η θεραπεία ώστε να υπάρχουν, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα κρατούσε μόνο δυόμισι μήνες, άρα να τη συνεχίσω όσο γίνεται περισσότερο και όλες αυτές τις πτυχές και λοιπά και λοιπά και να βρούμε όλα αυτά, ώστε να κρατήσει πάνω από δυόμισι μήνες; Αν εσείς δεν είστε ευχαριστημένος με το γεγονός ότι δεν πάει καλά η θεραπεία (Θεέ μου, τελείωσε Πανεπιστήμιο) μπορείτε να μου πείτε αυτό που έλεγα, ότι ξέρετε θέλω να τελειώσουμε τώρα τη θεραπεία. Άρα μόνο δυόμισι μήνες θα κάνετε υπομονή, άρα εγώ δεν έχω να λαμβάνειν άλλα χρήματα, ό,τι πήρα δυόμισι μήνες μόνο. Άρα με το να μην είσαστε εσείς ευχαριστημένος με τη θεραπεία, έ, μόνο δυόμισι μήνες θα κερδίσω. Με το νάστε ευχαριστημένος θα κερδίσω ένα χρόνο περίπου (και με λίγο τραινάρισμα.. δύο χρόνια)… Αν το πάτε με αυτή τη λογική την ωφελιμιστική.
…………….
Έχοντας σκεφτεί όμως με αυτό τον τρόπο, η απάντηση είναι ότι δεν στέκει, γιατί, γιατί να είμαι ευχαριστημένη μόνο με δυόμισι μήνες, νάχω ένα πελάτη που θάναι τόσο δυσαρεστημένος, που απλά θα μου πεί ότι κοιτάχτε θέλω να τελειώσω τώρα, άντε κάντε μου ότι θέλετε τώρα τους επόμενους δυόμισι μήνες που έχω πληρώσει και γειά σας; Ενώ όμως αν όμως προσπαθώ, όσο προσπαθούσα και πριν θα πάρω, νάχω την καλή θεραπευτική σχέση, να κάνω διάφορα βήματα, Αντί για δυόμισι μήνες να κάνω ένα χρόνο, πιο πολύ, άρα δεν με συμφέρει περισσότερο αυτό από το να σας δυσαρεστήσω, να μην προσπαθώ τόσο πολύ και μετά από δυόμισι μήνες να μου φύγετε; Αλλά ακόμα και από αυτή την ωφελιμιστική γωνία να το δείτε, πάλι δεν με συμφέρει να είμαι αδιάφορη (Αλήθεια, δεν τη συμφέρει;)…..
……………..
Σ’ αυτή την καχυποψία, αυτή η απάντησή μου πώς σας φαίνεται; Εγώ γιατί να με συμφέρει να μη δείχνω ενδιαφέρον, να μην πηγαίνει καλά η θεραπεία, ώστε να είστε δυσαρεστημένος…
…………….
Έχετε χιούμορ πάντως. ….
………….
Να σας ρωτήσω όμως, αυτό με την προκαταβολή, για ένα διάστημα, που είχατε δώσει την προκαταβολή πηγαίνατε πολύ καλά…. Δηλαδή αυτό σας έπιασε πιο μετά. Όχι αμέσως από τη φορά που συζήτησα αυτό το κομμάτι μαζί σας, δηλαδή που ανάλυσε ποιες είναι οι διαδικασίες και που νομίζατε ότι «α αυτή είναι προκαταβολή και δεν θα πλήρωνα την επόμενη φορά».
……………
Αυτή τη δυνατότητά σας να παραμένει κατατεθειμένο ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής ήταν πιο περιορισμένη τώρα παρά πριν από ένα μήνα; Τι απάντηση έχετε να δώσετε;
……………
Πως διαφέρει αυτό από το να έχετε τα χρήματα (δηλαδή το ποσό της προκαταβολής/εγγύησης) στην Τράπεζα; Αντί να είναι στην τράπεζα, να είναι εδώ πέρα. Αφού θα καταναλωθεί. Είναι χρήματα προς κατανάλωση.
……………
Μα όταν έχετε τα χρήματα στην τράπεζα τα χρησιμοποιείτε; Δεν τα χρησιμοποιείτε. Τα έχετε αποθηκευμένα. … Ε, δηλαδή δεν τα χρησιμοποιείτε όλα. Του λογαριασμού σας τα χρησιμοποιείτε; Όχι, έχετε αφήσει κάποια χρήματα. Άρα ποια είναι η διαφορά;
………….
Πώς το βλέπετε; Απλώς ρωτάω. Έχετε π.χ. στην Τράπεζα 8.000 Ευρώ. Δεν είναι το ίδιο με το να έχετε προπληρώσει κάτι άλλο, το οποίο ξέρετε ότι θα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον;
……………….
Με τη λογική συζητώ εγώ, δεν προσπαθώ να ζητήσω παράλογα πράγματα. Ωραία, με αυτή τη λογική, εσείς συμφωνείτε ότι αυτό που λέγω είναι λογικό;
………………..
Είναι δύσκολο γιατί πιστεύετε ότι η γυναίκα σας θα σας κάνει κάποιο σχόλιο, ή είναι δύσκολο επειδή είναι δύσκολο να καταναλώνετε κάθε βδομάδα από 50-60 Ευρώ, αφού ούτως ή άλλως αυτό δεν ήταν στον προϋπολογισμό σας πριν από 3 μήνες; Γιατί η ερώτηση που δεν μου έχετε απαντήσει, είναι αυτά τα 500 Ευρώ τα μαζεμένα, τα οποία έχουν πάει τώρα 300, τα πήρατε από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, από ένα σύνολο που έχετε εκεί πέρα φυλάξει, όχι αναγκαστικά ότι θα τραβήξετε από το μήνα Οκτώβριο, αλλά τα πήρατε από το λογαριασμό σας, έτσι.
………………..
Αλλά το θέμα είναι το εξής. Ότι προτού μου δώσετε την προκαταβολή, ένα δυό μήνες μαζί χωρίς την προκαταβολή, όπου είχατε στα μηνιαία σας έξοδα το να πληρώνετε εδώ μια φορά τη βδομάδα, εκείνη λοιπόν την περίοδο, προτού τραβήξετε από τον τραπεζικό σας λογαριασμό τα 500 Ευρώ, στα μηνιαία σας έσοδα και έξοδα υπήρχε αυτό το ποσό που δίνατε σε μένα. Αυτό το ποσό λοιπόν, τι διαφέρει – και επανερχόμαστε στην ερώτηση- εκείνο το μήνα από τον τωρινό μήνα, μου έχετε δώσει την απάντηση ότι έχετε απλά έξτρα 240 Ευρώ για ………………………………….. Αυτό λοιπόν ανέτρεψε το balance of payments ….. Άρα λοιπόν αυτά τα 240 Ευρώ που………….. που ήταν έξτρα από αυτά που δίνατε σε μένα τον Οκτώβριο, αυτά λοιπόν αφού δεν ανέτρεψαν την ισορροπία τόσο ώστε να είστε μείον μόνο από αυτό… Δηλαδή σαν να λέω θέλετε 2.000 Ευρώ, καταναλώνετε μέχρι τώρα σταθερά έξοδα 1.600 και τώρα καταλανώνετε 1.740; ή δώσατε έξτρα 1.240; Δεν σας μένει κάτι που να καταθέτετε στην τράπεζα και να μην το καταναλώνετε μέσα στο μήνα; Ή παλιότερα πέρνατε 2.000 Ευρώ, καταναλώνοντας 2.000 συμπεριλαμβανομένων και των 240 που μου δίνατε σε μένα και τώρα με τ… χρειάζεται κάθε μήνα να πληρώσετε 2.240 Ευρώ, ενώ παίρνετε 2.000; Είσαστε μείον 240 κάθε φορά;
…………….
Χα, χα, χα, χα. Έχετε κουραστεί επειδή είναι περασμένη η ώρα; Δέστε λοιπόν ένα υποθετικό παράδειγμα, που λέω το εξής: Προτού δώσετε τα 240 Ευρώ στ… …………….. είσαστε τσίμα τσίμα που παίρνετε 2.000 Ευρώ μισθό, λέω, και καταναλώνετε 2.000 και άρα αυτά που παίρνετε αυτά καταναλώνετε, δίνετε τα 240 και άρα χρειάζεται να πληρώσετε 2.240 το μήνα έξοδα, άρα είστε μείον 240 κάθε μήνα. Α, για να μην τα πάρω από το λογαριασμό μου, να μην πληρώσετε εμένα για να πάρετε από την προκαταβολή.
………………….
Βλέπετε λοιπόν ότι είστε έτσι και αλλιώς εκτός προϋπολογισμού, δηλαδή δεν είναι τα 240, τα οποία είναι το θέμα ότι αυτά σας βγάζουν από τον προϋπολογισμό. Κάποια άλλα έξοδα είναι που σας βγάζουν από τον προϋπολογισμό, με την έννοια ότι ξοδεύετε περισσότερα από όσα παίρνετε, άρα, σ’ αυτή την περίπτωση αυτό που γίνεται είναι ότι εσείς αισθάνεστε τώρα με κάποιο τρόπο, δίνοντας αυτή την προκαταβολή, μένουν στο λογαριασμό σας περισσότερα χρήματα, μένουν τώρα σήμερα, αλλά αν το υπολογίσετε σε σχέση με αυτά που θα είναι μετά από ένα χρονικό διάστημα, δεν θα υπάρχει η διαφορά. Αυτό πάω να πω. Γιατί αφού έτσι και αλλιώς θα είναι κάτι που θα το καταναλώσετε, και εφόσον έτσι και αλλιώς παίρνετε κάποια χρήματα από τα σωσμένα για τις ανάγκες σας, πρέπει να κάνετε μια καλύτερη διαχείριση ……..



ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΣΜΗΜΑ




ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Έχει ήδη ξημερώσει στο Μοσχάτο. Οι αχτίδες του ήλιου διαπερνούν δειλά το διάφανο βουαλάζ της κουρτίνας της κρεβατοκάμαρας και πλησιάζουν το κρεββάτι. ΄Ένα ξυπνητήρι χτυπάει, αλλά πλακώνεται από μια γυναικεία παλάμη που βγαίνει από τα σκεπάσματα. Μια αιθέρια γυναικεία όψη εμφανίζεται μέσα από τα σατέν σεντόνια. Το τηλέφωνο χτυπάει. H πανέμορφη ύπαρξη απαντάει.

ΕΛΙΝΑ

Παρακαλώωω;

ΑΓΝΩΣΤΟΣ
Καλημέρα σας, είμαι ο Κώστας και σας ζητώ συγγνώμη που σας παίρνω τόσο νωρίς. Ίσως να μην έπρεπε να το είχα κάνει, αλλά φοβάμαι πως δεν σας βρω αργότερα, επειδή θα κάνετε σεμινάρια στο Μαρκομιχελάκειο, στο Ηρώδειο ή στο Ίδρυμα Κωφαλάλων και αισθάνομαι ότι θα πεθάνω αν δεν σας μιλήσω…


ΕΛΙΝΑ
Ναι, βασικά, μόλις έφευγα για τον «Οίκο του Ναυτικού» όπου θα τους έκανα κάτι τεστς για το πώς αντιδρούν οι ναυαγοί μέσα στη θάλασσα. Δεν έπρεπε να με είχες πάρει τηλέφωνο. Αφού είχαμε ραντεβού στο οποίο δεν ήρθες αδικαιολόγητα..

ΚΩΣΤΑΣ

… μα μου έτυχε δουλειά στο γραφείο….

ΕΛΙΝΑ

… και φυσικά θα πληρώσεις τη συνεδρία, αφού και αργά πήρες και δεν έχεις, όπως μου είπες, κάποια evidence...

ΚΩΣΤΑΣ

Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά, χρειάστηκε να μείνω αργά στη δουλειά… έχω υπεύθυνη θέση, δεν μπορώ να βρω κάποιον να μου υπογράψει τέτοιο χαρτί,… θα ξεφτιλιστώ τελείως..

ΕΛΙΝΑ

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την ακύρωση του ραντεβού, και πρέπει να μάθεις να τους σέβεσαι και να τους εφαρμόζεις, χωρίς να χρειάζεται να στους υπενθυμίζω. Δεν είναι ο ρόλος μου αυτός.

ΚΩΣΤΑΣ

Σας παρακαλώ δείξτε μου κάποια επιείκεια… είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, κάνω σκέψεις να αυτοκτονήσω….. Δεν έχω χρήματα για να πληρώσω την επόμενη συνεδρία και επιπλέον μάλιστα αυτή που δεν έκανα…

Η Ελίνα νιώθει ένα ρίγος να τη διαπερνάει. Πιάνει το ακουστικό με το αριστερό και βάζει το δεξί της ανάμεσα στα πόδια της. Αισθάνεται ερωτική διέγερση και καταλαμβάνεται από ανεξέλεγκτους σπασμούς.

ΕΛΙΝΑ
Όταν αναλαμβάνεις τη δέσμευση να ακολουθήσεις γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, πρέπει να την ακολουθήσεις μέχρι τέλους. Μη φας, πήγαινε σε μικρότερο σπίτι, βάλε το παιδί σου σε φτηνότερο σχολείο, αλλά μην μου τηλεφωνάς για τέτοια πράγματα. Ούτε να σου περάσει από το μυαλό να ξανατραβήξεις λεφτά από το ποσό που έχουμε συγκεντρώσει για προκαταβολή. Το κάναμε μια, το κάναμε δυό. Όχι κύριε. Δεν θα επιτρέψω να εξανεμιστεί. Είναι εγγύηση πλέον, δεν είναι προκαταβολή.

ΚΩΣΤΑΣ

Έχω καταθέσει 2.500 Ευρώ ως προκαταβολή και όχι ως εγγύηση. Από αυτά τράβηξα, μετά από έγκρισή σας, δύο φορές από 50, δηλαδή συνολικά 100 Ευρώ. Έχω απόλυτη ανάγκη, σας ικετεύω, θα πέσω στα πόδια σας. Σας έχω δώσει επίσης για εγγύηση ένα κόσμημα αξίας 3.000 Ευρώ. Δεν μπορείτε να με εμποδίσετε να βγάλω και κάποιο άλλο ποσό από την προκαταβολή για να σας πληρώσω.

ΕΛΙΝΑ

Σου έχω επαναλάβει πολύ καθαρά τους κανόνες μας. Εάν θέλεις να σου επιτρέψω να κάνεις δανεισμό για άλλα 50-100 ευρώ, θα πρέπει να μου δώσεις κάποια αξιόλογη εγγύηση ή ενέχυρο ότι θα τα επιστρέψεις στο κεφάλαιο της εγγύησης, το οποίο εσύ κακώς αποκαλείς «προκαταβολή». Επίσης πρέπει να μου φέρεις το εκκαθαριστικό σημείωμα της μισθοδοσίας του, το εκκαθαριστικό της Εφορίας και να μου υπογράψεις και μερικές συναλλαγματικές. Στο μεταξύ από το κεφάλαιό της εγγύησης θα αφαιρούνται οι συνεδρίες που χάνεις και θα μπαίνουν και ποινές εάν αυτό συνεχιστεί κι άλλο.

Έχει φθάσει στον οργασμό. Δεν μπορεί να συγκρατήσει άναρθρες κραυγές τις οποίες εμποδίζει να ακουστούν, κλείνοντας το ακουστικό στο συρτάρι του κομοδίνου της.

ΚΩΣΤΑΣ
(Μιλάει χωρίς να ακούγεται).

ΕΛΙΝΑ

(Χαμηλόφωνα) Αχ ζώο, ζώο, Αχ ζώο, είσαι ζώο!

ΚΩΣΤΑΣ
Κλείνει το τηλέφωνο.

Η Ελίνα σηκώνεται βάσει τα όμορφα λεπτά πόδια της στις ρόζ μαλακές παντόφλες της και κατευθύνεται προς το ντους. Σκέφτεται πως έφτασε μέχρι σήμερα. Θυμάται τις σπουδές της, Δίπλωμα στην Αθήνα, Master στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και PhD στη Βιέννη. Εκεί μία μέρα πριν από την αναχώρησή της για την Αθήνα, είχε ξεχάσει κλειδωμένο σε ένα μπαούλο ένα ασθενή της, τον οποίο είχε αφήσει τη νύχτα για να τον υποβάλει σε sensory deprivation. Υποτίθεται, μετά το πείραμα, ο καϋμένος θα ήταν ανοιχτός σε οποιαδήποτε εντολή ή υπόδειξή της και θα τον θεράπευε οριστικά από την αντιπάθειά του προς τα αγγούρια. Αντί αυτού, ο δύστυχος βρέθηκε στην Αστυνομία που τον ανέκρινε και έτσι υιοθέτησε πολύ μπερδεμένα πράγματα στο ασυνείδητό του. Η αστυνομία σκέφτηκε ότι ήταν μπλεγμένος σε κάποιο σαδομαζοχιστικό παιχνίδι με την ερωμένη του και δεν ασχολήθηκε περισσότερο με την υπόθεση. Την ώρα που έκανε ντους σκεφτόταν τι θα συζητήσει στο σεμινάριο (Α, ναι, θα τους έβαζε να απαντήσουν σε ένα συναλλακτικό ερωτηματολόγιο δύο φορές σε απόσταση μισής ώρας και μετά συνέκρινε τα αποτελέσματα. Με τις διαφορές και τις εξηγήσεις που θα έδιναν για τις διαφορές αυτές, θα γέμιζε η μέρα. Φυσικά θα τους μοίραζε και από ένα ντοσιέ με τη φωτογραφία της, το βιογραφικό της, δύο λόγια για τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, sites του Ιντερντέτ και ένα τεστ χρωμάτων για το οποίο ποτέ και πουθενά δεν είχε δώσει ερμηνείες.

(συνεχίζεται)




ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΗ

Σε ένα κρεβάτι king-size με μπρούντζινα κάγκελα. Ένα ζευγάρι κάνει έρωτα. Στο κομοδίνο υπάρχει ένα portable συνδεδεμένο online έτοιμο να στείλει e-mail, προς 1.000 αποδέκτες, με συνημμένο ένα φάκελο ασθενούς.


ΠΑΥΛΟΣ

Γλύκα μου, όπως ανεβοκατεβαίνεις πάνω μου, με τρελαίνεις, δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο.

ΕΛΙΝΑ

Περίμενε, να σκεφτούμε τη φαντασίωση.

ΠΑΥΛΟΣ

Ποια απ’ όλες.
ΕΛΙΝΑ

Σκέψου το βασικό ένστικτο. Την ώρα που η Σάρον Στόουν ήταν από πάνω του. Θυμάσαι τι έκανε;

ΠΑΥΛΟΣ

Δεν φαντάζομαι να έχεις παγοκόφτη για να μου τον μπήξεις στην καρδιά μου.

ΕΛΙΝΑ

Έχω κάτι καλύτερο. Μη φοβάσαι εσύ. Συγκεντρώσου στην ευχαρίστησή σου. Πρόκειται για αυτό το βλάκα τον ασθενή μου, το Νίκο.

ΠΑΥΛΟΣ

Ναι. Είναι αυτός που σου έκανε δώρο το ολόχρυσο κολιέ με τα διαμάντια. Αυτό που φόραγες χθες στο δείπνο.

ΕΛΙΝΑ

Δεν μου το έκανε δώρο. Μου το κατέθεσε, σαν εγγύηση για το commitment του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία του…

ΠΑΥΛΟΣ

Αααααχχ, αααααχχ. Τι ωραία που αισθάνομαι μέσα σου. Τα στήθια σου, θέλω να τα φάω.
ΕΛΙΝΑ

Αχ πόσο με διεγείρει να σκέφτομαι για την περίπτωσή του. Όπως συμβαίνει με τις φυλακές στη Σαουδική Αραβία, όπου δίδεται χάρη σε όποιο κρατούμενο μάθει απέξω όλο το Κοράνιο, έτσι και αυτόν τον έχω υποχρεώσει να μαθαίνει απέξω όλα όσα γράφω στο μαγνητόφωνο και να τα υιοθετεί μέσα του…… Αααααχχχχχ

ΠΑΥΛΟΣ

Και τι το διεγερτικό έχει αυτό; αααααχχχχχ

ΕΛΙΝΑ
Μαζί με αυτά που είναι χρήσιμα για τη βελτίωσή του, παίρνει και όλα τα άρρωστα που του λέω, ααααχχχχχχχχχχχχ Δεν θα γίνει ποτέ καλά. Δεν θα πάρει ποτέ πίσω το πολύτιμο κολιέ. Θα του βάλω την ιδέα να μου αγοράσει και ένα γούνινο παλτό.

ΠΑΥΛΟΣ
Γιατί όχι; Και πώς θα ζητήσει πίσω ένα γούνινο παλτό; Δικό σου θα είναι. Ααχχχ θέλω να πιάνω μια αρκούδα…………..

ΕΛΙΝΑ
Αχχχ καμαροτριχάρη μου. Πάνω στο κομοδίνο έχω έτοιμο το laptop που με ένα πάτημα στο Enter θα στείλει όλο το φάκελό του με του κόσμου τις ανωμαλίες και τα παρανοϊκά ξεσπάσματα, με πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του και του ίδιου και της οικογένειάς του και της γιαγιάς του σε χίλιους αποδέκτες. Θα του δώσω ένα μάθημα γιατί έχει γίνει δύσκολος μανάρι μου και μπορεί να ζητήσει το κολιέ μου. Σκίσε με άντρακλά μου.

ΠΑΥΛΟΣ

Δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο. Δεν μπορώ. Θα σε σκίσω.

ΕΛΙΝΑ

(Πατώντας το κουμπί Enter. To e-mail φεύγει με το συνημμένο φάκελλο προς τους 1000 αποδέκτες). Αααααααααααααααααααααααχχχχχχχ



ΠΡΑΞΗ ΕΒΔΟΜΗ

Η σκηνή χωρίζεται στα δύο. Αριστερά, βλέπουμε το εσωτερικό μίας υπόγειας βάσεις του NATO στη βάση του ΝΑΤΟ στη Λαμπεντούσα, στην Ιταλία, με πυρηνικούς πυραύλους. Δεξιά είναι το υπνοδωμάτιο της Ελίνας, αρκετά σκοτεινό, με το μπρούντζινο κρεβάτι, πάνω στο οποίο η Ελίνα και ο Παύλος κάνουν έρωτα. Σε μια στιγμή ο Παύλος σηκώνεται και πάει στην τουαλέτα. Εκεί ένας άγνωστος που έχει μπεί από το παράθυρο – και αποδεικνύεται ότι είναι ο Κώστας, του ρίχνει ένα σπρευ στο πρόσωπο τον ακινητοποιεί και μετά τον μεταφέρει φιμωμένο και δεμένο πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας. Στη συνέχεια έρχεται, γυμνός και παίρνει τη θέση του Παύλου στο κρεβάτι και συνεχίζει να κάνει έρωτα με την Ελίνα, η οποία δεν έχει αντιληφθεί τη διαφορά.

ΕΛΙΝΑ

Αχ τι ωραία είναι που γύρισες γρήγορα από τη τουαλέτα. Και τι δυνατός που είσαι. Μπες μέσα μου πάλι. Έτσι μου αρέσει να το πιάνω και να νιώθω σκληρό. Έτσι σφίξε μου τα στήθια μου, δυνατά, είσαι μάστορας σ’ αυτό. Να βγει γάλα, αν μπορέσεις. Είμαι η αγελάδα σου. Αχ έτσι θα ονειρευόταν αυτό το ζώο ο Κώστας να κάνει έρωτα μαζί μου. Είμαι η θεά του, κάνει ό,τι θέλω αλλά αυτό δεν θα μπορέσει να το κάνει ποτέ. Ααααχχχ! Και την εγγύηση και το κολιέ δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω. Δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Τίποτα αααααχχχχ.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ

Άλαν, τι μήνυμα πήρες και είσαι έτσι ανήσυχος;

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ

Ήρθε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που αναφέρει πολλές λέξεις κλειδιά του κόκκινου εγχειριδίου. Είχε 1000 αποδέκτες όπως συμβαίνει στην περίπτωση RED STORM. Δεν ασχοληθήκαμε με την ερμηνεία του, αλλά το έβαλα για αυτόματη ανάλυση στο σύστημα NORAD. Υπήρχε μια συνεχής επανάληψη του κωδικού «παπούτσια» που χρησιμοποιείται στην περίπτωση που μία πόλη έχει χτυπηθεί από βιολογικά όπλα και υπάρχει κίνδυνος άμεσης μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ

Το εγχειρίδιο αναφέρει ότι πρέπει το σημείο αυτό να χτυπηθεί από βιολογικά όπλα, ώστε αποφευχθεί η μετάδοση της επιδημίας και η καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Δηλαδή, καταλαβαίνεις ότι αυτό σημαίνει την απόλυτη εξαφάνιση εκατομμυρίων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και νοτίων προαστίων.

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ

Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτά είναι σαφείς οδηγίες του εγχειριδίου.. Εκπαιδευτήκαμε να τις εκτελούμε και όχι να τις αμφισβητούμε. Εξάλλου έχουμε εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα που μας εμποδίζουν να επικοινωνήσουμε με την πλησιέστερη βάση στη Σιγκονέλα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ

Δώσε λοιπόν οδηγίες για εκτόξευση δύο πυρηνικών πυραύλων 50 μεγατόνων, μία για το Κέντρο της Αθήνας και μία για το Μοσχάτο, προκειμένου να συγκρατήσουμε τη διάδοση του υιού και να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του πολιτισμού μας. Εκτέλεση άμεση!

ΕΛΙΝΑ

Είμαι η θεά του. Δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Τίποτα. Αααααχχχχ

Μία σκληρή μεταλλική φωνή αρχίζει να μεταδίδει ALPHA CHARLIE NOVEMBER GOLF 3 333 333 6 A FOXTROT ENGAGE 2 2 2 MISSILE LAUNCHED… ECCO VIENNA CHARLIE 2 2 2 ENGAGE LAUNCHED2

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΟΡΤΟΝ

Θα έχουν φτάσει στο στόχο τους σε δύο λεπτά. Τι έχει σήμερα το μενού της Λέσχης Αξιωματικών;

ΕΛΙΝΑ

Θα με υπακούει για πάντα και δεν θα μπορεί να τερματίσει τη θεραπεία μόνος του. Όλοι θα ξέρουν το περιεχόμενο του φακέλου του. Δεν θα μπορεί να μου πάρει το κολιέ. Δεν θα μπορεί να μου κάνει τίποτα. Γιατί είσαι αλλιώτικος; Γιατί αραίωσαν τα μαλλιά σου; Δεν θα μπορεί να μου κάνει τίποτα, τιποτααα. Ααααχχχ.

Μία μεγάλη λάμψη συνοδευόμενη από πανίσχυρο ωστικό κύμα.


ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ